1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

„Пълен провал”: Докога остава сглобката?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Засега ГЕРБ няма да напусне управлението, в което участва заедно с „Продължаваме промяната – Демократична България“, но втвърди тона към партньорите си и постави две червени линии, заради които би се отказала от властта – бюджетът и корупцията. Това се разбра от изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от Велико Търново в събота (11 ноември), където се проведе третото съвещание на партията за тази седмица. Това решение се очакваше (както писа „Дневник“ по-рано), но от партията добавиха условията си, свързани основно с държавните финанси през следващата година.
На него присъстваха избраните кметове, общински съветници и областни координатори на партията, както и ръководството ѝ. Предварително бе анонсирано, че днес ГЕРБ трябва да реши дали да продължава да подкрепя кабинета „Денков-Габриел“.

„Ей тази дума евроатлантизъм, станала трудна за преглъщане, ако днес категрично не казваме тръгваме си, то е, защото светът е толкова сложен, има война в Украйна, в Израел, напрежение по много фронтове, и единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. Това е единственото, за което стоим там. Всичко останало е в противовес на нашата идеология като партия“, обяви Борисов.
Той обаче подчерта, че причините, които могат да изкарат ГЕРБ от управлението и са по-важни от евроатлантизма, са бюджетът и корупцията.

Бюджетът: „голям шлем от провали“
Основната критика към партньорите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе по повод представеният от министъра на финансите Асен Василев в петък (11 ноември) бюджет за 2024 година.

Проверка по рама

Още в първото си включване от Велико Търново Борисов започна с критиките към бюджета: „Сега Асен Василев е длъжен вместо да раздува, да слага несъбираеми неща, да си го направи реален. Кметските избори минаха. Да кажем: „3-те години хаос доведоха до това, че ще се режат приходи. Няма да се вдигат пенсии, ще се замразят на това ниво. Ще се дадат пари на общините, за да се раздвижи инфраструктурата. Това е честният разговор с българите“, каза Борисов, след което отсече, че няма да подкрепи политиките за вдигане на данъците.
Многократно припомни, че по време на предизборната кампания не е имало такива заявки нито от страна на ГЕРБ, нито от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и затова се обърна към партньорите си с думите, че ако искат да продължат с тази политика, трябва да си намерят други мнозинства.

„Да си намерят други мнозинства, ако искат да вдигат данъци, ако искат да затварят жилищата в София, да ги дават на бездомници, да облагат втората кола, третата кола, честното е преди избори това да се каже и сега могат да го правят колкото искат, но да лъжат през цялото време и сега да изкарат все едно нашите кметове искат да вдигнат данъците, няма да им го позволим“, допълни Борисов.

По-късно пред актива на партията той заяви, че бюджет в парламента може да се приеме и без ГЕРБ. „Така са се сглобили, че това ми дава основание да им кажа там, където ходите да се молите в тая църква, там си направете и бюджет.“, коментира Борисов, отново реферирайки към старата си теза, че за местните избори „Продължаваме промяната – Демократична България“ е участвала в „пропутинска сглобка“ срещу ГЕРБ.
След това дойде и условието: „ако в този бюджет ги няма политиките на ГЕРБ поименно изписани – за Монтана това, за Плевен това, за Търговище това, ще се присъединя към заплахата на парламентарната ми група. Няма ли я „Хемус“ записана, няма какво да си говорим. Няма ли „Русе – Търново“ записано, няма какво да си говорим“, коментира Борисов.

А заплахата, която визира Борисов, дойде малко по-рано от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. След много остри критики към министъра на финансите Асен Василев , като например, че България има „най-лошото финансово управление от 25 години насам“, тя предложи „разглобка“. Атанасова се обърна към Борисов с молба парламентарната група да получи мандат да не приема нито една мярка, която не е съгласувана с депутатите от ГЕРБ.

Магазин за Акумулатори

„Те не заслужават подкрепа и моля г-н Борисов да даде мандат на нашата ПГ не само да е критична, а и да не подкрепя нито една от тези мерки, които наш бивш финансов министър нарече полицейщина в публичните финанси“, каза тя и допълни, че се очертава „голям шлем от провали – дълг, дефицит, липса на инвестиции и нови данъчни тежести.
Все пак Борисов уточни, че най-добре би било бюджетът да се върне за преработка според истинските приходи, които се очакват. „Тогава майсторството на финансовия министър да каже откъде и как да се отреже Ако това го направят, ще имат година бонус от нас“, обеща Борисов.

„Лукойл“: новата ябълка на раздора

От думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се разбра, че под корупция той визира основно случаят с разследването на неправителствената организация Global Witness, Център за изследване на демокрацията в България и Център за изследване на Енергия и чист въздух, Финландия (CREA), публикувано в „Политико“ на 9 ноември, според което рафинерията „Лукойл“ се е възползвала от вратичка в нормативната уредба, за да изнася преработен в България петрол на трети пазари и така 1 млрд. долара от търговията с горива, извършена в нарушение на санкциите срещу Русия, са отишли за военните нужди на Кремъл.
„Аз мисля, че в сферата на производството на петролни продукти и всичко свързано с тях в последната година и половина, има висша степен на корупция. Кой, как, защо ние ще чакаме да се разследва“, коментира Борисов, който само ден по-рано заяви, че е смешно да падне правителството, за да продължи някой в чужбина да се възползва.

В ранните часове на деня се разбра, че именно депутат от ГЕРБ – бившият енергиен министър Делян Добрев, заедно с председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски са изпратили сигнал до прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ за проверка на „Лукойл“. Според Добрев правителството има активна роля в това рафинерията да заобикаля санкциите на Европейската комисия.

Лидерът на ГЕРБ даде пример и с министъра на електронното управление Александър Йоловски, който от известно време се движи със засилена охрана.

„Министър се движи с охрана, пази се от своите заради натиск за обществени поръки за стотици милиони. А те ни дават оценка на нас. Нито виждам, оставки, нито виждам решения, всичко гузно мълчи, за да отшуми. И след като имат два пъти по-малко гласове на тези избори, те считат, че трябва да управляват. Управлявайте, но не искаме да носим тези негативи с вас. Ние ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат“, закани се Борисов.

На финала на изказването си лидерът на ГЕРБ даде зелена светлина на преговорния екип да съобщи на „Продължаваме промяната – Демократична България“ решението на партията.

„В зависимост от тяхната реакция сме готови на всякакъв вариант. Може да продължим, или не. Но не може да излъжем хората. Тези избори показаха, че 2:1 хората вярват на нас. Ако не може да управляваме, поради недостигът ни в Народното събрание, не означава, че трябва да предаваме хората, които са гласували за нас“, завърши Борисов.

Материалът „Пълен провал”: Докога остава сглобката? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ