16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Пълнее ли се от леща или е просто мит?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато сме на диета, обикновено изключваме както тестените и захарни изделия, така и бобовите храни – боб, леща, грах.
Но в действителност пълнее ли се от леща или това е просто мит?
За лещата

Лещата е част от семейство Бобови, което произхожда от Азия и Северна Америка. Позната е от дълбока древност и е чудесен начин за набавяне на хранителни вещества. Зърната на лещата са богати на протеини и мазнини, хранителни влакна, естествени захари, наситени мастни киселини и най-вече на въглехидрати. Лещата се състои от над 25% протеини, поради което е отлична алтернатива на месото. Тя е и добър източник на желязо. 
Съдържание на лещата:

В една чаша леща /200 г/ се съдържат:
230 калории
40 г въглехидрати
18 г протеини
0,8 г мазнини
15,7 г фибри
С една чаша леща си доставяме необходимата дневна доза от следните витамини и минерали:

Проверка по рама

тиамин – 22 % /от препоръчителната дневна доза/
ниазин – 10%
витамин В6 – 18%
фолиева киселина – 90%
калий – 21%
фосфор – 36%
желязо – 37%
магнезий – 18%
мед – 25%
манган – 49%
Лещата е богата на фибри, които подпомагат дейността на храносмилателната система. Съдържа също полезни растителни съединения, които предпазват от хронични заболявания на сърцето и диабет тип 2.

Добавете тези подправки, за да имате божествена леща

ОТ ЛЕЩАТА НЕ СЕ ПЪЛНЕЕ
Лещата е с ниско съдържание на калории, поради което може спокойно да не я изключвате от хранителния си режим при диета. От друга страна, тя създава усещане за ситост поради високото си съдържание на протеини и фибри. Лещата е богата на съединения, които участват в енергийния метаболизъм.

Пълнеем, когато консумираме повече калории отколкото можем да изгорим. В сготвена леща има само 114 калории на 100 г. Една порция леща съдържа до 230 калории, което е по-малко от 12% от препоръчителния дневен прием на калории – около 2000 калории.
От всички бобови култури, лещата е с най-ниско калорийно съдържание.

Магазин за Акумулатори

Лещата е полезна при отслабване
Лещата е много полезна при отслабване, защото създава усещане за ситост за дълго време. Храните с високо съдържание на вода, фибри и протеини, са най-засищащи. Лещата е богата на тези вещества, а в една чаша леща има около 140 г вода.

Една порция леща осигурява около 55% от препоръчителния дневен прием на фибри. Освен това, порция леща осигурява до 18 г протеини.
Лещата е полезна за отслабване, тъй като е с доста нисък гликемичен индекс от 5. Храни с нисък гликемичен индекс помагат да се освободим от мазнините в областта на корема. Освен това, те не повишават нивата на кръвната захар.

Кога лещата е вредна?
Друга причина, поради която лещата е полезна за отслабване е, че е с висока хранителна стойност. Лещата е много богата на желязо, което е жизненоважно за преноса на кислород към тъканите, както и за енергийния метаболизъм. Дефицитът на желязо води до умора и изтощение. Хора, страдащи от затлъстяване, имат по-висок риск от дефицит на желязо в сравнение с тези с нормално тегло.

Кога се пълнее от леща?

Дори да консумирате по-голямо количество леща няма да напълнеете. Но внимавайте със съставките в ястието, което приготвяте.
Не прекалявайте с голямо количество растителна мазнина, тя води до напълняване. Растителните масла са почти 100% мазнина. Една супена лъжица от всякакъв вид растително масло съдържа около 125 калории.
Това означава, че 2 супени лъжици растително масло съдържат повече калории от цяла чаша варена леща!

Много е важно, когато консумирате леща, да внимавате с количеството хляб. Избягвайте да приемате повече от 2 филийки хляб на ден.

Ако обичате леща, консумирайте я редовно, без да се притеснявате, че ще напълнеете. Внимавайте, обаче, с мазнината в ястието и ограничавайте количеството на хляба. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ