21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Парацетамолът променя характера ни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Едва ли има човек, който да не е приемал парацетамол. Но това лекарство има странични въздействия, които остават незабелязани. Парацетамолът влияе дотолкова на психиката, че е в състояние да промени характера ни, съобщава “Дойче Веле” като цитира експерта по болкоуспокояващите д-р Герхард Мюлер-Швефе.
В зависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат безпроблемно да се взимат и без рецепта.

Но много от хората, които приемат по-големи количества парацетамол, не са наясно с възможните странични ефекти и последствия. При това парацетамол нерядко се дава и на малки деца. „Този медикамент в никакъв случай не е безобиден – казва д-р Герхард Мюлер-Швефе. – Парацетамолът може да увреди черния дроб, а на децата често се дават твърде големи дози. Решаваща е именно правилната дозировка. В противен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и дори до спиране на функциите му.“

Неподозирани странични въздействия
В зависимост от това какви количества парацетамол се приемат и за какъв период от време, може да се стигне дори до зависимост от медикамента. „Парацетамол влияе най-вече на централната нервна система – на мозъка и на гръбначния мозък. Това дълго време не се знаеше – изтъква Мюлер-Швефе. – Благодарение на напредъка в научните изследвания междувременно знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът атакува система, която отговаря за контрола над болката.“

Тялото ни разполага с различни системи за реакция при болка, една от които е т.нар. морфинна система. В рамките на реакциите си за контрол на болката човешкото тяло произвежда морфин. В кризисни ситуации това производство се активизира и може да ни защити, тъй като намалява и потиска болката.
Когато се приема парацетамол, това допълнително намалява болките. Но същевременно има странични ефекти, които в повечето случаи остават незабелязани. „В емоционален план се установява един вид невъзмутимост – не се реагира нито положително, нито негативно – обяснява д-р Мюлер-Швефе и дава следния пример: – Не се проявява например особено съпричастие при чуждо страдание. Същото е и когато някой друг се радва. Това е един от ефектите на парацетамола, но има и други. Взимат се прибързани решения, които не са добре обмислени – хората са по-склонни да рискуват“, пояснява още експертът.

Проверка по рама

Какво показват изследванията
В едно от последните изследвания, посветени на ефекта от парацетамола, учените стигат до извода, че медикаментът влияе на човешкото съзнание и в краткосрочен план дори може да промени характера. Изследователите са разпределили изследваните хора в две групи, като са ги поставили в определени ситуации. Едната група получила парацетамол, другата – плацебо. Хората с парацетамол били склонни да поемат значително по-голям риск и реагирали много по-спокойно в сравнение с другата група. Но техните реакции изглеждали притъпени, не проявявали съпричастие или емпатия и дори наранявали чувствата на другите. Но и изпитвали по-малко страх.

„Има хора, които взимат парацетамол не само като болкоуспокояващо – те се интересуват именно от способността му да притъпява реакциите. Това определено би могло да бъде мотивация за редовен прием на този вид медикаменти и за зависимост“, казва д-р Мюлер-Швефе.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ