12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Първо в Narod.bg: Правната комисия отменя промените в Конституцията, връща властта на Румен Радев?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Правната комисия в 49-ото Народно събрание в момента е на закрито съвещание в търсене на изход от кризата, в която ни насадиха ламтежите за власт на ПП-ДБ, научи Narod.bg от участник в дискусията.

Целта на 23-мата депутати е да установят дали и как могат върнат стария ред в Конституцията, според който президентът има властта сам да избира служебен премиер и членове на правителството.

Причината да се иска отмяна на наложените от сглобката промени в основния закон, според които държавният глава може да избира служебен министър-председател само от точно определени институции, е реалната невъзможност да се намери премиер.

Както първо Narod.bg писа до момента вариантът беше шефът на Сметната палата Димитър Главчев да заеме поста. Това беше опцията буквално до вчера, когато Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ стои зад Главчев, изрично помоли президента да не го използва в рулетката с имена.

За момента се смята, че заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева също е опция, която може да проработи. Засега, обаче, бившата експертка в НАП се колебаела дали да приеме такава оферта.

Проверка по рама

Затова и възможността депутатите от Правната комисия да поискат отмяна на промените в Конституцията е съвсем реална, коментира информаторът на Narod.bg.

Припомняме, че Комисията по правни въпроси се състои от 23 народни представители, от които 7 от „ГЕРБ-СДС“, 6 от ПП-ДБ, 4 от „Възраждане”, 3 от ДПС, 2 от „БСП за България“ и 1 от ИТН.

Членовете на комисията са:

Анна Василева Александрова

Бранимир Николаев Балачев

Марин Василев Маринов

Магазин за Акумулатори

Радомир Петров Чолаков

Ралица Тодорова Ангелова

Рая Назар Назарян

Людмила Николаева Илиева

Мирослав Николаев Иванов

Надежда Георгиева Йорданова

Петър Василев Кьосев

Радостин Петев Василев

Стою Теодоров Стоев

Петър Николаев Петров

Златан Стоянов Златанов

Цвета Валентинова Рангелова

Маргарита Иванова Махаева

Хамид Бари Хамид

Ертен Белгинова Анисова

Гюнер Нихат Ахмед

Мая Йорданова Димитрова

Смиляна Николова Нитова-Кръстева

Гроздан Спасов Караджов

Материалът Първо в Narod.bg: Правната комисия отменя промените в Конституцията, връща властта на Румен Радев? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ