18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Първо в Новините Днес: Арестуваха Черепа!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Милиардерът Васил Божков – Черепа кацна на терминал 2 на летище „София“ с полет от Дубай и моментално е подложен на медицински преглед, след което арестуван за 72 часа! Новината, че хазартният бос се прибира след над 3 години принудителна имиграция, съобщи единствено Новините Днес още в сряда.
„Кацнах. Имам среща с бухалките“, написа Божков във фейсбук след приземяването на самолета му.

Адвокатът, с когото пристигна бизнесменът, е швейцарецът Стоян Баумайер. Очаква се той да направи кратко изявление пред медиите след минути. 
След изтичането на 72-часовата мярка наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

ПЪРВО в Новините Днес: Васил Божков се връща в петък, арестуват го за 72 часа

По-рано днес Васил Божков потвърди, като публикува следното послание във фейсбук:
„Днес се прибирам. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха. Ще кацна в София около 15:30“, пише той в публикацията си, като към нея има прикачена снимка на Божков в самолет.

Проверка по рама

От Софийска градска прокуратура (СГП) съобщиха, че ако в действителност се върне в България, „Гранична полиция“ би следвало да го задържи, за срок до 72 часа.
„След установяването на лицето, органите на МВР следва да го предадат на представители на досъдебното производство, а именно – следователи, които да му предявят постановления в качеството му на обвиняем по три броя наказателни дела.

Лицето следва да бъде разпитано в качеството му на обвиняем, като след това наблюдаващите прокурори ще преценят дали да внесат искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, която следва да се определи от съда“, уточняват от СГП.

По-късно през деня вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че Божков ще бъде задържан при пристигането си.
Новините Днес беше пръв: Васил Божков каца в 15,30 ч.

Адвокат Георги Гатев потвърди пред „Дневник“, че Васил Божков лети за София. По думите му няма да може да бъде посрещнат на летището, тъй като има процедури, които трябва да се спазят. Освен това Гатев очаква Божков да бъде задържан. Юристът обясни, че дали Божков ще говори пред медиите, решава той самият и дали това ще стане ще се разбере в следващите дни. Гатев отхвърли твърдения в медиите, които определи като спекулации, по въпроса за целта на връщането на Божков и какво щяло да произтече от това.

През май Божков съобщи във фейсбук, че е готов да се върне в България като свидетел и от това трябва да се страхува бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Бизнесменът бе привлечен като обвиняем за 19 престъпления през 2020 г., като прокуратурата направи извод, че е нанесъл щета на бюджета за над 550 милиона лева, които фирмата му „Национална лотария“ е спестила от такси.

Магазин за Акумулатори

През юни 2021 г. Божков бе санкциониран от глобалния закон „Магнитски“. Според САЩ бившият финансов министър Владислав Горанов, който пък бе санкциониран по „Магнитски“ в началото на тази година, е използвал поста на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица и да лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси и от това е произлязла щета за около 600 милиона лева. Твърденията на Божков са, че Горанов и Борисов са го изнудвали и че е давал на Горанов 20% от печалбата в пачки от 500 евро, а Борисов е изпращал пиара си Севделина Арнаудова в кабинета му „за по-дребни суми, за други нужди“.
През март 2022 г. Божков потвърди, че е дал сведения пред полицията по разследването, по което бяха арестувани бившият премиер Борисов, пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова и Горанов, като посочи, че е дал пред полицията имената и на други хора – Кирил Домусчиев, бившия министър на правосъдието Данаил Кирилов и бившия вицепремиер Валери Симеонов.

Божков потвърди и че Европейската прокуратура също го е разпитвала, като е задавала въпроси писмено, на които той също писмено е отговарял. Още тогава той изрази готовност да бъде разпитан дистанционно по сигналите, които е изпратил, а ако не бъде издирван с червена бюлетина на Интерпол, е готов да се прибере и в България, за да даде показания.

От прокуратурата изпратиха до Обединените арабски емирства искане за разпит чрез видеоконферентна връзка на Божков, но без отговор. Държавното обвинение изпрати това искане близо две години след като започна разследванията срещу Божков и след като повтаряше, че той трябва да се яви лично.
През февруари 2023 г. прокуратурата съобщи, че на обвиняемия Божков е дадена възможност да се яви доброволно пред българските разследващи органи и да се възползва пълноценно от всичките си права по българското законодателство, включително да даде обяснения по делото. Добави, че са му посочени 34 дати за явяване пред органите на досъдебното производство в България.

Материалът Първо в Новините Днес: Арестуваха Черепа! е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ