България

Първо в Новините Днес: ЕКШЪНЪТ започва в 11.00! МВР вади бандата ГЕРБ от НДК (шайката дължи 6 млн. за наеми)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

В петък точно в 11 ч. започва чаканото от цяла България събитие – гоненето на бандата ГЕРБ от 16-ия и 17-ия етаж в административната сграда на НДК, които мутрите на Бойко ползват безплатно, като дотук деребействата им струват почти 6 милиона лева на данъкоплатците, разкри ексклузивно източник на Новините Днес от Областната управа на София.

Губернаторът Илиян Тодоров и полиция, както е по закон, ще присъстват на ваденето на гербопитеците от узурпираните етажи, уточни информаторът ни.

Преди ден министърът на културата проф. Велислав Минеков съобщи, ГЕРБ ще бъде „помолена най-любезно“ да напусне офисите в НДК, където се намира партийната централа.

По думите му използването на офисите от партията носи огромни загуби на културната институция.

Проверка по рама

„НДК е на загуба от близо 6 млн. лв. от това, че партия ГЕРБ е ползвала два етажа без да плаща. Дългът и амортизацията доближават 90 млн. лв. Благодарете на тези господа“, заяви проф. Минеков от трибуната на Народното събрание, визирайки ГЕРБ.

Сметката му е направена на база на наемите на сгради около Националния дворец на културата, умножена по годините, в които централата на ГЕРБ се намира там.

Темата беше повдигната от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, който попита дали Министерството на културата има други сгради, които се ползват неправомерно. 

Въпросът му дойде, след като напрежението в дясната част на залата (ГЕРБ-СДС) ескалира, заради закана от проф. Минеков, че всеки ще бъде пратен там, където му е мястото. От ГЕРБ видяха лична заплаха в тези думи и Десислава Атанасова призова „Минеков, вън!“.

„Последните два етажа на НДК са били превзети с термина „отпаднала необходимост“. Направено е по времето на Росен Плевнелиев с негово решение, а след това е одобрено с решение на областния управител, бивш министър на правосъдието и автор на конституция – г-н Данаил Кирилов“, заяви проф. Минеков.

Той заяви, че през годините ГЕРБ са натрупали огромни задължения заради неплатени суми.

Магазин за Акумулатори

„Нищо не се получава в НДК. НДК е в тежко състояние… Дългът е невероятен, не знам как ще се изплаща. Постепенно НДК е било съсипвано с приватизация, отдаване на имоти по всякакъв начин…изглежда, че тази партия е била толкова бедна, че не е могла какъвто и да е офис“.

Минеков допълни, че той е първият министър, поискал дължимото през последните 12 години и бе категоричен, че „дългът ще бъде върнат – дали чрез съд, дали доброволно“.

Останалата част от изслушването премина в размяна на обвинения между ГЕРБ и министъра. Гербопитеците декларираха, че изслушване по същество не е имало, а министърът е некомпетентен. Според тях скандалът е бил целенасочен, но никой няма интерес от него.

Един от най-яростните пазители на Мутрата – китаристът от ЮЗУ Тома Биков, се оплака още, че Минеков не е извикан, за да говори за централата на ГЕРБ.

Той припомни, че подобен случай имало и с централата на БСП заради неплатени задължения и попита, дали сега ще се опитат да изгонят и тях.

Биков заяви, че в момента се създават проблеми, а не се решават. Георги Свиленски от БСП репликира, че Столетницата „няма нито един лев задължение за сградата на „Позитано“ 20″.

В началото на тази година, когато премиер все още беше Баце, след решение на областния управител Илиян Тодоров и договор за учредяване правото на ползване 16-ият и 17-ият етаж се дават за срок от 10 г. при предпоставките на ЗПП от ГЕРБ, призна бившият транспортен министър на шайката Росен Желязков.

Материалът Първо в Новините Днес: ЕКШЪНЪТ започва в 11.00! МВР вади бандата ГЕРБ от НДК (шайката дължи 6 млн. за наеми) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button