1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Първо в Новините Днес: Мустафа Карадайъ написа оставка и като депутат, в джоба на Ахмед Доган е

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бившият вече лидер на ДПС Мустафа Карадайъ подава оставка и като депутат. Документът вече е написан и е в джоба на новия-стар лидер Ахмед Доган, твърди ексклузивно пред Новините Днес източник от Движението за права и свободи!
Наблюдателят на процесите в партията е категоричен, че Карадайъ няма да остане депутат, през неговия политически труп и изваждането му от парламента минава модернизацията на Движението.

Официално драматичната тема не намери отговор в деня след новината за изненадващото завръщане на Ахмед Доган начело на оперативното ръководство на партията.
Новините Днес го предвиди: ДПС маха Мустафа Карадайъ

В сряда депутатите от ДПС изобщо не дойдоха в Народното събрание. ГЕРБ също, а ПП-ДБ не се регистрираха и така парламентът не можа да тръгне след изборите – както Бойко Борисов предупреждаваше.

Проваленото заседание обаче не попречи на най-активния народен представител в този парламент – Делян Пеевски, да стане председател на парламентарната група. От пресцентъра на НС обявиха, че вече той сам я оглавява. Насред предизборната кампания, точно когато Карадайъ изчезна от публичното пространство, Пеевски стана съпредседател – равен с партийния лидер. Прецедент в 33-годишната история на ДПС и сигнал за готвените промени.
Че те са в посока модернизация на партията и сериозна реформа, каквато не е била по силите на Карадайъ, дадоха знак хора от най-тесния кръг на партията. Те са убедени, че налагането на Пеевски като говорителя на ДПС в парламента и фигурата, която модерира и артикулира подкрепата за ключовите решения на ГЕРБ и ПП-ДБ, ясно очертава опцията той да е бъдещият председател, за което Новините Днес отново писа пръв.

Проверка по рама

Ако това се случи през февруари, той ще е първият етнически българин начело на ДПС.
Още идния петък се очаква лично Ахмед Доган да зададе посока

За тогава е свикан Централният съвет – широкото ръководство на партията. На 17 ноември на него ще е първата от години подобна изява на почетния председател, като има членове на ЦС на ДПС, които не са срещали Сокола на живо.

ИЗНЕНАДА: Мустафа Карадайъ подаде оставка, лидер на ДПС става Делян Пеевски (ОБНОВЕНА)

Централното оперативно бюро, което Доган временно ще оглави до изборния конгрес през февруари, е тясното ръководство . Именно пред него в понеделник е била подадена оставката на Карадайъ като партиен лидер, която носела дата 23 октомври.
Вероятно тогава ще прозвучи и анализът на ДПС за отминалите избори, които я превърнаха във втората политическа сила в страната по влияние в местната власт. А Пеевски бе човекът, който обиколи структурите в решителната последна десетдневка на кампанията. Посрещнат с ентусиазъм от структурите.

Подемът на ДПС е още по-видим на фона на наказанието, което избирателите на ГЕРБ и на ПП-ДБ им наложиха в ключови за тях градове. Въпреки победата, в столицата видимият спад при политическите брокери Кирил Петков и Христо Иванов явно е сметката, която плащат за сглобката.

Магазин за Акумулатори

Точно тази позиция – втора политическа сила, но на следващите парламентарни избори, е поставената от Доган цел пред ДПС, убедени са запознати. Тя кореспондира със заявката, изречена няколко пъти тази година от зам.-председателя Йордан Цонев – че ДПС иска официално да управлява.
Както и с категоричното отхвърляне от страна на Пеевски на идеята на Борисов, че могат да предложат министри и сега, щом без подкрепата на движението сглобката не може да работи. Пътят на партията към изпълнителната власт няма как да е през страничния вход, категорични са обаче от ДПС. А от два дни е ясно, че според основателя ѝ Ахмед Доган той минава и през вътрешни реконструкции.

Материалът Първо в Новините Днес: Мустафа Карадайъ написа оставка и като депутат, в джоба на Ахмед Доган е е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ