1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Първо в Новините Днес: Почина ген. Лилко Йоцов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Тъжна новина – о.з. генерал Лилко Йоцов почина на 79 години. Бившият военен прокурор №1 е издъхнал в къщата си в Бобошево, съобщи пред Новините Днес негов близък.
Лилко Йоцов е роден във Видин на 22 февруари 1944 г. Завършва специалност „Право“ в СУ „Климент Охридски“ през 1968 г.

През същата година става стажант-съдия в Софийския окръжен съд. В периода 1970–1971 г. е районен съдия в Бяла, област Русе. От края на 1971 до 1976 г. е военен следовател в гр. Варна към Варненска военна прокуратура, а от 1976 до 1980 г. е военен прокурор във Варненска военна прокуратура.
От 1980 до 1986 г. е последователно заместник военноокръжен прокурор и военноокръжен прокурор в Плевенската военна прокуратура, а от 1986 г. – военен прокурор в Главна прокуратура на Република България в София. От 1990 до 1994 г. е заместник главен прокурор на Република България и главен военен прокурор.

От май 1995 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия. В периода от 1990 до 4 март 1997 г. е член на 3 Висши съдебни съвета и на Висшия военен съвет.
На 3 февруари 1997 г. колата му е взривена, но той оцелява. При атаката ексмагистратът с пагони и член на Висшия съдебен съвет по чудо се размина без непоправими телесни наранявания. Той беше хвърлен във въздуха заедно със съпругата му Елена на 3 февруари сутринта, когато се опитал да подкара семейния автомобил. Двамата получиха сериозни травми по долните крайници, но оцеляха.

Проверка по рама

Експлозивната драма се разигра в пред бл. 208 в столичния квартал „Борово“, където се намира жилището на пострадалия. Към 8.15 часа Йоцов и жена му се качили в колата си – „Хонда Сивик“. Бившият прокурор седял зад волана.
Оглушителен взрив разтресъл квартала няколко секунди след като автомобилът потеглил, 40-50 метра MIIC-то се влачило по инерция, бълвайки гъсти кълба дим. „Всичко наоколо изглеждаше така, сякаш е паднала мъгла“, сподели очевидец на атентата.

Съпругата се измъкнала от колата сама, цялата в кръв. Йоцов бил измъкнат от съсед, който изпращал дъщеря си на училище. Друг съкооператор откарал двамата ранени в болница.

Материалът Първо в Новините Днес: Почина ген. Лилко Йоцов е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ