28.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Пейков: Шансът за предсрочни избори е над 90%

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Националният съвет на Движение „Да, България“ реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието – ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела „Пеевски“, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република. 

Обсъжданията в коалицията тепърва предстоят, подчерта пред БНР Манол Пейков, като добави, че в ПП-ДБ няма единно мнение по въпроса за третия мандат:

„ПП излезе с една позиция, след това ДСБ излезе с по-различна позиция. Нашата позиция в известен смисъл се опитва да консолидира тези две позиции, изразявайки мнението, че ситуацията в момента е толкова сложна и толкова трудна, че трябва да се търси смислено и дипломатично, но принципно решение. Решението, което ние предлагаме, е точно такова. Условието да се работи за третия мандат е свързано с търсене на възможност за широка коалиционна платформа за работа по реформите, които са наша цел и които ГЕРБ торпилира с отказа си да продължи ротацията“. 

Той отбеляза, че „Да, България“ е в много добро здравословно състояние. Не чувствам отсъствието на лидер да ни прави по-слаби или да променя посоката на вижданията ни, категоричен бе Пейков. А за коалицията ПП-ДБ каза, че има различия, които според него обаче са нормални. 

В предаването „12+4“ Манол Пейков декларира, че не очакват партньорство от партия „Възраждане“. Същото се отнася и до разпадналата се партия „Величие“. Изключваме и фактора „Пеевски“, добави той и обясни:

„В ДПС се образува много тежък вододел. Ако ние си позволим в момента да предизвикваме нови избори, това чисто и просто означава да дадем възможност Пеевски да засили своите позиции в самата партия. Ситуацията, в която се намираме в момента, изисква търсене на разговори. Разговори с всички налични политически сили с всичките им кусури, с всичките им очевидни различия“. 

Проверка по рама

Няма да търсим решение с третия мандат, освен ако не намерим подобна широка политическа платформа, категоричен е Манол Пейков. По думите му в целия политически спектър се случват промени и те трябва да се използват за търсене на едно по-зряло политическо партньорство и някакво решение в полза на парламентарната демокрация: 

„Ние сме в изключително трудна ситуация, в която се налага да проявим политическа отговорност“.

Пейков подчерта, че не биха подкрепили подобно експертно правителство с втория мандат. Според него не трябва да се приемат като „чиста монета“ заявките на ГЕРБ. Той призна все пак, че шансът за избори в момента е над 90%.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ