22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Пенсионната реформа легализирана, но французите продължават да протестират

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Държавната структура, предназначена да следи за съответствието на подобни актове с основния закон на Петата република, призна като цяло неговата легитимност, включително член, предвиждащ увеличаване на възрастта за пенсиониране с две години. Този, който предизвика нестихваща протестна вълна в цялата страна.
Отделно е решението на Конституционния съд да откаже на група депутати от левицата на искане за провеждане на „референдум за народната инициатива“, което е изготвено набързо и без подходящ от правна гледна точка език . Вярно е, че предишния ден беше подадена втора петиция, в която бяха взети предвид недостатъците. Ако всичко това получи „зелена светлина“, което по принцип е много вероятно, тогава в рамките на девет месеца ще е необходимо да се съберат подписите на 4,8 милиона избиратели, последвано от парламентарно одобрение. В този случай след шест месеца ще се проведе референдум, който може да реши съдбата на вече одобрения пенсионен закон.

Ако това е победата на инициатора на реформата Еманюел Маркон, то, както писа столичният вестник „Фигаро“, „има горчив привкус“. Защото присъдата на Конституционния съд, според автора на редакционната статия там, „няма да разсее негативните настроения на хората, няма да сложи край на протестните шествия и синдикалните транспаранти“.
И наистина през последните два дни французите изливат гнева си по улиците и площадите на градовете. В Париж хиляди демонстранти, скандиращи антиправителствени лозунги, маршируваха из централните квартали на столицата, от време на време влизайки в престрелки със служителите на реда, унищожавайки и подпалвайки пластмасови контейнери за боклук. В същото време бяха задържани стотина и половина демонстранти. Беше наистина горещо в западната част на Франция в Рен, където подпалиха вратата на полицейския комисариат, изгориха няколко коли, разбиха прозорците на дузина банкови клонове и магазини. За да усмирят военнослужещите, освен сълзотворен газ, те трябваше да използват палки, както и водно оръдие. Нещо подобно се случи в Бордо, Тулуза, Марсилия, Дижон и други градове.

Реформата настрои французите срещу правителството, така че възниква въпросът – как Макрон ще управлява страната през оставащите четири години?
Тук беше особено възмутена бързината, с която собственикът на Елисейския дворец подписа закона, отхвърлен от масите. Той имаше две седмици, за да направи това, но по-малко от десет часа след решението на Конституционния съд, в събота вечерта, документ, подписан от Макрон, беше публикуван в официалното правителствено издание Journal Officiel.

Проверка по рама

В тази връзка ръководителят на профсъюзния център на CGT Софи Бине написа на страницата си в социалната мрежа: „Това не е ли потвърждение за пренебрежителното отношение на президента на републиката както към народа, така и към профсъюзи, които предния ден тържествено го призоваха да не прилага закона?“. Още по-остро се обяви депутатът от лявата партия „Непокорена Франция“ Франсоа Рафин. Според него, подписвайки закона през нощта, Еманюел Макрон е действал „като разбойник“, а цялата режисирана от него реформа той нарече „демократичен грабеж“.
Синдикатите, а те са организаторите на протестното движение, вече заявиха, че борбата ще продължи в съвсем близко бъдеще. На 20 април железничарите ще стачкуват по всички линии на железниците в страната, а на 1 май, традиционния ден на пролетарската солидарност, най-големите синдикални центрове във Франция призоваха за обща мобилизация на всички противници на злополучния закон .

Компетентно

С молба за оценка на ситуацията във Франция след решението на Конституционния съвет да одобри реформата „Российская газета“ се обърна към френския политолог Доминик Жаме. Ето какво каза той:
– Макрон, очевидно, смята, че сега цялата тази епопея с пенсионирането е приключила и той може да въздъхне с облекчение. Но това не е така, предвид начина, по който беше приета реформата и начина, по който французите реагираха бурно на нея. Вижте, сегашният президент, чиято популярност сред хората, меко казано, оставя много да се желае, използва държавния си статут, за да прокара закон, който също е непопулярен. Тоест методът, по който успя да направи това, е просто пагубен. В крайна сметка мнозинството от французите, всички профсъюзи се противопоставиха на реформата, което е доста рядко явление във Франция. И вместо да намери компромис, Макрон с присъщата си арогантност и упоритост настоя на своето и на този етап постигна целта си.

Имаше ли спешна нужда от това? Според мен не. Засега основният проблем пред французите е растящата инфлация, високите разходи и в резултат на това спад в покупателната способност, дори обедняване. И много хора сега имат впечатлението, че управляващите елити са безразлични към техните жизнени грижи и интереси и това ще доведе до по-нататъшно разцепление в обществото. Не изключвам на следващите национални избори – за Европейски парламент, които ще се проведат след година, французите да имат възможност да покажат отношението си към онези, които против волята им им наложиха скандална реформа.

Магазин за Акумулатори

Отделно бих искал да изразя своята гледна точка за Конституционния съвет, който издаде удобна за властта присъда. В него членуват предимно не юристи и други компетентни юристи, а лица, които са номинирани там от президентите на страната, бивши и настоящи, председатели на двете камари на парламента, въз основа на политическата им кариера.
Възниква въпросът как държавен глава, преизбран на този пост през пролетта на миналата година, ще управлява страна, която до голяма степен е против него? При това, която няма необходимото мнозинство в Народното събрание – долната камара на парламента. Изглежда почти в самото начало на мандата в Елисейския дворец, а пред Макрон му предстоят още четири години, той вече е изхарчил почти целия си статусен ресурс.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ