13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Пере ли се на Великден – какво ни повелява традицията?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Великден е най-дългоочакваният празник за православните вярващи. В навечерието му хората са заети с подготовката за него, опитвайки се да свършат цялата домакинска работа предварително, защото в Страстната седмица никой не е отменял делничните грижи. Прането е част от списъка с важни занимания.
Някога в Чистия понеделник свършвали по-голямата част от работата: къщата почистена, стопанските постройки подредени. В миналото прането отнемало много време и усилия. Трябвало:

– да се донесе вода от кладенеца;
– да се направи сапунен разтвор;

– да се накисне прането в горещата сапунена вода;
– да се отнесе на реката, където дълго и изморително да се „бие“ с бухалка върху камъните;

Проверка по рама

– да се изплакне обилно и старателно да се изстиска чрез силно усукване.
Днес технологичният прогрес ни е дал пералнята. Но традиционното време за домакинските работи в седмицата преди великденския празник, както и в следващия период, се спазва от вярващите хора. Те вършат домакинската работа в определени дни, за да не си спомнят през Страстната седмица за досадните рутинни грижи. Сега смело се пуска пералнята в понеделник на Страстната седмица и започва голямото пране. С идването на пролетта е време за почистване на обемистите неща: завеси, покривки, килими, тапицерии на мебели. Някога се смятало, както и сега, че е по-добре работата да приключи в четвъртък с цел последните дни преди празника, да се освободят за неща като, например:

– посещение на църква;

– изповед;
– украса на къщата;

– подготвяне на подаръци за членове на семейството, за приятели и колеги в работата.

Магазин за Акумулатори

Ето какво никога не се прави на Великден!
Пране в неделя?

Светлия ден на Великден хората посрещат в добро настроение с цялото семейство на празничната трапеза в чистата къща. В деня на Възкресението е обичайно да изпитваме радост от това велико събитие, да споделяме ярки чувства с роднини и скъпи хора. Денят Великден е най-доброто време за почивка. Размишлявайте върху триумфа на живота и любовта над смъртта, радвайте се от цялата си душа за Възкресението на Христос, посетете богослужение, помолете се за семейството и близките си.

Купчината мръсни дрехи нищо общо няма със светлия празник. Но има такива житейски обстоятелства, при които ежедневното пране е неизбежно. В семейства с лежащо болни, с малки деца или възрастни хора това очевидно е неотложно. Как да постъпим в такива случаи?
Домакинските задължения на самия светъл Великденски ден не са добре дошли. Но Светото писание не посочва изрично, че тогава е забранено да се пере. Въобще, на този ден обикновената домакинска работа не е грях, а ако работите за благото на други хора – значи извършвате добра, богоугодна, благотворителна дейност.

Знаете ли защо се обикаля църквата на Великден?

Лошо е, ако заменяме духовните дела с домашни дейности. Но, ако всичко сте направили както трябва, ходили сте в храма, молили сте се и сте посрещнали Светото Възкресение с почит и радост, няма за какво да се укорявате.

По-добре е да започнете работния процес по-късно следобед, не по време на църковна служба. Пуснете пералнята, вие не участвате в прането, машината върши всичко вместо вас. Остава ви само да окачите прането си да съхне, но такова действие едва ли може да се сметне за тежък грях. Никой не ще ви съди за това.

Кога мога да пера след празника?

След Великден идва Светлата седмица. Не е обичайно да се занимаваме с физически труд през първите три дни от нея, така че прането на нещата на ръка преди четвъртък е нежелателно. Но, като използвате пералнята, очевидно не нарушавате традициите и църковните правила.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ