13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Пет болести от викторианската епоха, които се завръщат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ендемична проказа във Флорида, заплаха от хиляди случаи на морбили в Лондон, сифилис, нарастващ с около 50% в Ирландия и Португалия… Това не е откъс от викториански роман, а актуална снимка на западния свят през 2023 г., пише politico.eu.
Намаляването на нивата на ваксиниране в детска възраст, промените в поведението и хранителните навици и, разбира се, изменението на климата, допринесоха за перфектната буря, при която опасните болести, смятани за отнесени към отминала епоха, се завърнаха в страни, които преди това практически ги бяха елиминирали.

В допълнение към това бактериите стават все по-устойчиви на наличните антибиотици, което означава, че едно от най-трансформиращите лекарства за последните 100 години вече е под заплаха.
Докато богатите нации успяха да елиминират много от епидемиите от предишните векове чрез съгласувани кампании за ваксиниране, интелигентни съобщения за общественото здраве и въвеждането на ефективни съвременни лекарства, XXI век видя обрат в съдбата. С пандемията от COVID-19 и „ерата на глобалното кипене“, здравните системи изостават, когато става въпрос за справяне с някои от най-старите заболявания.

Ето пет заболявания, които се завръщат:
► Дребна шарка

Проверка по рама

Морбили е една от най-заразните човешки болести и се появяваше като епидемия на всеки 2 до 3 години, причинявайки повече от 2 млн. смъртни случая. Но всичко се промени, когато така нареченият баща на съвременните ваксини – Джон Франклин Ендерс, разработи ваксина. Първата инжекция е лицензирана за употреба през 1963 г. и последва широко разпространена ваксинация. Но тъй като болестта е толкова инфекциозна, имунитетът в общностите трябва да бъде наистина висок – 95%, за да спре разпространението на болестта.
В наши дни тези числа не са достигнати и резултатът е огнища в цяла Европа. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания загубиха статута си на държави, свободни от морбили. Само два месеца в началото на 2023 г. вече имаше 900 случая на морбили в европейския регион – надхвърляйки общия брой от 2022 г.

Холандия предупреди, че намаляването на покритието в страната означава, че е по-вероятно да се появи отново морбили. В Лондон Агенцията за здравна сигурност заяви през юли, че столицата е готова за десетки хиляди случаи поради по-ниските нива на ваксинация в продължение на няколко години, което се усложнява от пандемията.

В България данните на Националния център за обществено здраве и анализ сочат, че през първото полугодие на 2023 г. 83,6% от децата над 13 месеца са имунизирани с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, а за същия период на 2022 г. са били едва 68,1%. Все пак, за цялата 2022 г. са ваксинирани 91,2% от подлежащите. Но и това не е достатъчно – през 2019 г. са ваксинирани 95,1% от децата над 13 месеца.
През 2019 г. у нас се наложи здравните власти да проведат извънредна имунизационна кампания срещу морбили. В първите месеци на пандемията от COVID-19 случаите рязко намаляха, като повече от 2 години не бе регистриран нито един. Здравните власти обясниха, че това се дължи на строгите противоепидемични мерки, които предпазват и от морбили. Един болен от морбили може да зарази девет до 10 неваксинирани.

► Сифилис

Магазин за Акумулатори

Сифилисът, известен още като венерическа болест (VD), е бактериално заболяване, предавано по полов път, което може да бъде лекувано с пеницилин, ако се открие навреме. Ако не, прогресира на етапи, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други симптоми, като треска или умора, а третият е латентен стадий, при който бактериите остават в тялото, но не причиняват проблеми. Крайният стадий може да настъпи десетилетия след първата инфекция и може да увреди органи и да доведе до смърт.
В края на XVIII век се смята, че над 1 на всеки 5 лондончани е имал сифилис до средата на 30-те си години. Сега Агенцията за здравна сигурност на страната отново вижда огромни скокове, като броят на случаите през 2022 г. – 8692, е най-големият годишен брой от 1948 г. насам.

Проучване на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показва, че случаите в ЕС и ЕИП са във възходяща траектория. И това не е само Обединеното кралство. Най-високият процент през 2019 г. е в Малта, следвана от Ирландия.

Случайните сексуални контакти са по-лесни от всякога с повсеместните приложения за запознанства и възхода на chemsex. Но не само по-рисковото поведение е довело до увеличението. Смята се, че съкращенията на услугите за сексуално здраве (например 1 млрд. паунда намалени в Англия) също са виновни за покачването.
► Подагра

„Болестта на кралете“ се завръща и този път не само кралските особи, пируващи с червено месо и алкохол са засегнати.

Подаграта е болезнен вид артрит, при който се образуват малки кристали около ставите – често палеца на крака. Случаите се увеличават по света, като САЩ и Канада имат най-голям ръст на разпространение на между 1990 г. и 2017 г.

Рисковите фактори за подагра включват мъжки пол, затлъстяване, здравословни проблеми като високо кръвно налягане и диабет и консумация на храни с високо съдържание на фруктоза. Болестта също така се увеличава в съответствие с консумацията на алкохол.

Тъй като нивата на затлъстяване в европейския регион не показват признаци на забавяне, изглежда „болестта на кралете“ може да не изчезне скоро.

► Проказа

Тежкото кожно заболяване, причинено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на усещане в кожата, очите и носа, е нещо, което малко хора, живеещи в западните страни, биха видели. Досега!

Нов доклад за случаи на проказа показва, че тя може да е станала ендемична за Флорида (САЩ). Броят на докладваните случаи се е увеличил повече от 2 пъти през последното десетилетие в югоизточните щати на САЩ. Нездравословният начин на живот е обвиняван за увеличението, но изследователите също посочиха и лошо управление на състоянието.

В исторически план политиката е хората с болестта да се изпращат на отдалечени карантинни острови, известни като колонии на прокажени. Сега тя може да бъде излекувана с месеци на терапия с множество лекарства и хващането й на ранен етап може да избегне увреждане.

► Малария

Маларията – една от най-разпространените заразни болести, невинаги се е срещала само в тропическите региони на Африка, Азия и Латинска Америка. Случаи са наблюдавани в блатистите райони на Париж и по поречието на река Темза в Лондон, като в италианската Сардиния са регистрирани 300 смъртни случая на 100 000 жители в края на 1800 г. Но Европа успя да изкорени маларията чрез огромна следвоенна програма за пръскане срещу инсектициди, пресушаване на блатата и лекарствена терапия.

Докато маларията все още не се е завърнала напълно в региона (с изключение на няколко локално предавани случая), нарастването на други болести, пренасяни от комари, като денга и вируса на Западен Нил, трябва да се разглежда като мигащ предупредителен знак. От другата страна на Атлантическия океан през юни Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ издадоха предупреждение за няколко локално придобити случая на малария.

Що се отнася до съдбата на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс каза, че с увеличаването на екстремните метеорологични явления в региона Европа „може да види маларията да се завърне“.

През 1965 г. СЗО признава България за страна с ликвидирана малария. Въпреки това с разширяването на връзките със страните от тропическите и субтропическите региони, почти всяка година у нас се регистрират случаи на малария. Например през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци.

Мария ИВАНОВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ