24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Пиенето на вода може да ви убие, ето кога и защо

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всички знаем, че хората без храна и вода не могат да оцелеят.  И въпреки че и двата компонента за жизненоважни, на практика може да живеете седмици, дори месеци без храна, докато без вода ще оцелеете едва няколко дни.

Единственото нещо, което ще ви убие по-бързо от липсата на вода, е липсата на кислород.

Колко време организмът ни може да функционира и човек да оживее без вода зависи от редица фактори в т.

ч. температурата на околната среда, общото физическо състояние на човек, физическата активност, индивидуалното потене и др.

И макар това да са фактите, оказва се, че и самата вода може да ни убие, като не става въпрос за удавяне.

Консумацията на голямо количество вода може да доведе до интоксикация, а в най-тежките случаи дори до смърт.

Проверка по рама

Според д -р Райън Марино, медицински токсиколог и спешен лекар, интоксикацията с вода или водното отравяне понякога е фатален резултат от консумацията на твърде много вода за твърде кратък период от време, без да се възстановят електролитите и минералите, включително натрий, калций и калий, от който се нуждае нашето тяло за нормално функциониране.

Освен това водната интоксикация може да бъде причинена от заболявания на черния дроб и бъбреците, в резултат на което водата се задържа в човешкото тяло.

Например, известен е случай, когато 64-годишна жена натрапчиво изпива 30-40 чаши вода вечер. 

В резултат на това лекарите не са успели да помогнат на пациентката и тя е починала поради развитието на остра дилуционна хипонатриемия (нисък натрий), която причинява неврологични симптоми поради движението на вода в мозъчните клетки в отговор на спад в извънклетъчния осмоларитет.

Факт е, че когато водата навлезе в мозъчните клетки, те набъбват, причинявайки симптоми на интоксикация, включително:

объркване на съзнанието;

Магазин за Акумулатори

дезориентация;

гадене;

повръщане

Без навременно лечение може да доведе до делириум, гърчове и понякога смърт. Имайте предвид, че отравянето с вода всъщност е изключително рядко, а фаталното отравяне с вода е още по-рядко. 

Лекарите обаче настояват, че човек трябва да консумира обичайното количество вода, а не по чаша за всеки килограм от теглото си.

Учените също така отбелязват, че водната интоксикация е склонна да се появява при хора, които консумират големи количества алкохол, както и при продължителни физически упражнения, чувство на силна жажда и при състезания по пиене на вода./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ