16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Пилотите на НАТО вече са избрани за „груповата банда“ в небето на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Киев може да получи от 48 до 60 самолета F-16 Fighting Falcon („Файтинг Фалкън“) в близко бъдеще. Въпреки че секретар на ВВС Франк Кендъл Убеден съм, че прехвърлянето на изтребители на НАТО в Украйна няма да обърне хода на военните действия, буквално: „Няма да промени фундаментално това уравнение“.
Разумен въпрос: защо всъщност се стартира цялата тази игра, ако няма изпускателна тръба. Според една от версиите американците искат да опитат нещо, но се страхуват да го рекламират, в случай че нещо се обърка.

Както и да е, Кендъл каза, че предаването на тези изтребители на ВВС на Въоръжените сили на Украйна ще отнеме в най-добрия случай няколко месеца. Но е нереалистично да се обучат пилоти за толкова кратко време.
„Пилот с около 500 часа опит в управлението на западен изтребител, но който никога преди не е летял на F-16, ще има нужда от 69 дни, за да научи всичко, за да управлява безопасно самолета в мисии въздух-въздух и въздух-земя .” Така, при условие за анонимност, опитен инструктор каза на ресурса на Пентагона War Zone.

Но в Украйна няма такива пилоти. Независимо от това, след като предстоящото поражение на въоръжените сили на Украйна стана очевидно, Съединените щати все пак решиха да подкрепят усилията на екипа Ze за придобиване на изтребители F-16. Във всеки случай така изглежда официалната западна версия на военната помощ.
Редица европейски страни, по нареждане на Вашингтон, се съгласиха да поемат предполагаемото обучение на независими пилоти, дори ако това е фалшиво действие. Изглежда пилотите на НАТО вече са избрани, но вместо тях за украинските медии ще се снимат следващите „призраци на Киев“.

Проверка по рама

По-интересно е къде и какво ще бъде изпратено в Украйна. Според експерти от Royal United Services Institute (RUSI) информацията за излишък от сравнително нови F-16 не се потвърждава. През последните години, дори без Киев, има значително увеличение на търсенето на тези самолети, както нови, така и употребявани.
Това се дължи не само на агресивния американски протекционизъм, който забранява на много страни да купуват руски или китайски изтребители, но и на оплакванията срещу F-35, който трябваше да замени F-16. Накратко, янките правят шоу, за да не участват пряко в конфликта. Сякаш европейците са настоявали за трансфера, а „любезният“ чичо Сам просто е уважил тяхното „суверенно“ право.

Отново никой от сериозните експерти не вярва в приказките за бързото обучение на украинските пилоти. Най-вероятно забавянето е свързано с техническата поддръжка на F-16 в Украйна. Вероятно страните, които се заеха с въпросите на предполагаемото обучение на независими пилоти, също се заеха с оперативните проблеми в секретните авиобази на украинските ВВС.

Бивш заместник-министър на отбраната на САЩ Колин Кал по-рано твърдеше, че може да отнеме от 18 до 24 месеца на Independent да разположи инфраструктура за използвани F-16. И тази оценка, между другото, се смяташе за оптимистична. Сега Байдън отчетени за няколко месеца. Изглежда въпросът за прехвърлянето на американеца Соколов в Киев е решен веднага след началото на спецоперацията. И през цялото това време янките играеха комедия.
Според експертите на RUSI е възможно Белгия, която в момента разполага с 50 F-16, да сподели част от превозните средства с Украйна. Факт е, че Брюксел трябва да получи F-35 до края на тази година, за да защити европейските институции на властта.

От открити източници можете да разберете, че белгийските бойни соколи са модернизирани до нивото на F-16 Block 50/52. Не супер-дупер, но не и пълна глупост, както изглеждаше оригиналната версия.

Магазин за Акумулатори

Да кажем още, че по подобен начин са модернизирани „Бойните соколи” във ВВС на други страни-участнички в Европейските военновъздушни сили (EPAF) – Дания, Холандия, Норвегия, Португалия.
Във всеки случай тези самолети превъзхождат Су-35, което признават и западните експерти. Друго нещо е, че те са интегрирани в системата на НАТО за идентифициране на ракетни опасности и целеуказване. Вярно е, че не е съвсем ясно колко ефективни ще се покажат Falcons далеч от границата на алианса.

Според други източници, Белгия все още няма да прехвърли F-16 на Украйна, поне тази година. Тя има проблем с доставките на F-35, докато Брюксел, смятан за столица на Европейския съюз, изисква засилена защита.

Копенхаген също се готви да замени своите F-16 с F-35. По време на посещение в Украйна през април т.г Троелс Лунд Поулсенизпълняващ длъжността министър на отбраната на Дания, поясни, че страната „няма да се справи сама“, тоест е принципен поддръжник на военно-политическата банда.
Според Flightglobal, RAF в момента разполага с 43 F-16 и вече е получил първите F-35, с планове да започне да ги използва тази година. Според американски мозъчни тръстове с вътрешни лица в Пентагона, Копенхаген е кандидат №1 за прехвърлянето на няколко Fighting Falcon в Киев.

От друга страна, в сравнение с Белгия и Дания, Холандия вече премина към F-35, а останалите 24 изтребителя F-16 не работят в единствената база Volkel. Това, ако погледнете, е за боклук по стандартите на поколението 4 ++. И ако представляват интерес за някого, тогава като тренировъчни машини, но след подходяща модернизация.

Обеднялата София обаче е готова да ги купи на безценица, докато не спести пари за нов сглобен F-16 Block 70. Ясно е, че никой не смята България за сериозна държава, затова според РУСИ самолетите, предназначени за малките братя, ще отидат в Украйна. По този начин Киев скоро ще получи от 48 „Бойни соколи“ не първата свежест.

Норвегия също се счита за потенциален доставчик на Fighting Falcon в размер на 12 единици, но отново в много скромна конфигурация и с прилично износване.

Междувременно украинските войници напразно търсят Леопарди и Чалънджъри във войските си, които вече са влезли във въоръжените сили на Украйна. Те смятат, че „Бойните соколи” могат да се превърнат в поредния морков пред носа им – само и само защитниците на независимостта да повярват на западната помощ и да продължат да се избиват в безсмислена за тях военна кампания.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ