България

ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ в Новините Днес: „Касичката на Бойко” Мишо Булинса лапа поръчка на ГЕРБ за 352 милиона (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Колосален пладнешки грабеж ни готви уж падналата от власт ГЕРБ на Бойко Борисов. Обществената поръчка на шайката за строежа на завод за производството на RDF гориво от боклук на стойност 292 201 002 лева без ДДС, т.е., над 352 милиона лева, е на път да бъде лапната от фирма от орбитата на сенчестия бизнесмен и касичка на Баце Михаил Иванов – Мишо Булинса, разкри ексклузивно Новините Днес.

Схемаджията, който в задруга с Николай Филипов – Ники Митничаря и митичен дедесар, споменат само като Любо от години върти далавери за милиони с петрол и петролни продукти за чекмеджето на Баце, наднича зад фирмата, спечелила обществената поръчка за завода.

Засега съществува малка надежда, че прът в далаверата може да сложи процедурата по обжалване, започната от два консорциума, единият от които е на друга бизнес-патерица на ГЕРБ-ДПС – Христо Ковачки.

Сигнал на Новините Днес до НАП: Мишо Булинса, Ники Митничаря и Васко Ръчичката въртят канал за корабно гориво от „Лукойл”, пълнят чекмеджето на Бойко

Проверка по рама

Проектът получи принципно одобрение от Столичния общински съвет по време на първия кабинет „Борисов” в далечната 2011 г. През 2015 г. бе решено инсинераторът да се изгради на площадка в ТЕЦ „София”. Бацетата дори наеха датска фирма, която да помогне с избора на конкретна технология. Консултациите струваха 1.5 млн. евро.

МЪЛНИЯ: НАП нахлу в „Лукойл“, Румен Спецов осветлява измами за милиарди по времето на ГЕРБ

Одобрената технология не бе приета безкритично. Стана ясно например, че изгарянето няма да е съвсем безотпадно и че ще се отделя летлива пепел, която ще трябва да се събира и ще се транспортира за депониране в Германия, а това е допълнително оскъпяване.

През ноември 2019- март 2020, по времето на последното правителство на Мутрата, Еврокомисията одобри схемата за финансиране на проекта.

Властите в София, начело с даскалицата от самоков Йорданка Фандъкова, убедиха Брюксел, че проектът ще е полезен за по-добро управление на отпадъците на столицата, като ще „гълта“ около 180 хил. т RDF годишно и ще произвежда по 55 мегавата (MW) топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия, достатъчни да покрият потреблението на 30-40 хиляди души.

Освен това бъдещото съоръжение, което ще произвежда както ток, така и топлинна енергия, ще позволи на „Топлофикация София“ да намали разходите си за природен газ.

Магазин за Акумулатори

Петролните калинки на Бойко – Ники Митничаря, Мишо Булинса и Любо лапат по 50 млн. на месец от контрабанда през 3 вериги бензиностанции

Проверката на Новините Днес в регистъра на обществените поръчки показа, че класиран на първо място в търга за 352 милиона лева е участник № 2 в процедурата – ОБЕДИНЕНИЕ „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“, представляващ обединението съгласно представения Договор за консорциум – Стамен Иванов, управител на водещия партньор МИКС-КОНСТРЪКШЪН ООД.

Членове на обединението са МИКС-КОНСТРЪКШЪН ООД, вписано в Търговския регистър на Република България с ЕИК 175159754.

Според нашият източник точно зад това дружество наднича олигарха на Бойко Михаил Иванов – Мишо Булинса.

В обединението са още:

– ОСАЛ ЕНЕРЖИ ИНШААТ ЧЕВРЕ ТЕКНОЛОЖИЛЕРИ САНАИЙ ВЕ ТИДЖАРЕТ ЛТД, регистрирано в Търговски регистър при Търговската камара в Истанбул под фирмен номер 0530314780/665307-0;

– Международна корпорация ДОНГФАНГ ЕЛЕКТРИК (ДЕК), Народна Република Китай, идентификационен номер по ДДС 9151000020183938X6; Техническо оборудване за опазване на околната среда ЕВЪРБРАЙТ (Чанжоу) ЛТД, Народна Република Китай, Идентификационен номер по ДДС – 913204125738162503; подизпълнител – Чайна ГДЕ ЕНЖИНЕРИНГ Ко., ЛТД, Народна Република Китай, идентификационен номер по ДДС 914401017459683310 – с дял 5% от стойността на договора.

Само в Новините Днес: Митничарят на ГЕРБ Васко Ръчичката пълни чекмеджето на Бойко с далавери в „руското“ пристанище на „Лукойл“

Три фирми вече обжалват колосалната обществена поръчка с победител дружество от орбитата на Мишо Булинса, , КЗК каза „да” на две от тях.

В началото на ноември Комисията за защита на конкуренцията върна в стартово положение процедурата за избор на строител на завода на София за RDF гориво, произвеждано от боклуци, което ще се използва от столичното парно.

Регулаторът е обявил за незаконен изборът на консорциум „RDF Файърд Пауър Плант София 2021“ на Булинса. Според антимонополната комисия общинската топлофикация е допуснала процедурни грешки.

Водещ партньор във въпросния консорциум е българската фирма „Микс – Констръкшън ООД с управител Стамен Иванов. Останалите партньори са турската „Осал Енержи Иншаат Чевре Текноложилери Санаий ве Тирджарет“. В обединението влизат и три китайски фирми. Едната е „Донгфанг електрик“. За техническото оборудване за опазване на околната среда ще отговаря „Евърбрайт“ (Чанжоу), а подизпълнител ще е „Чайна ГДЕ Енжинеринг“.

Само в Новините Днес: Касиерът на ГЕРБ в митниците Васко Ръчичката пази петролната контрабанда на Николай Филипов и Мишо Булинса (НОВИ ФАКТИ)

От решението на КЗК става ясно, че общо три консорциума са обжалвали избора на изпълнител. Това са консорциум „ДЗЗД Термо Атом 2021“, в който влиза фирмата на Христо Ковачки „Атоменергоремонт“, консорциум „София РДФ 2021“ с участието на фирмата на Богомил Манчев „Джи Си Ар“, китайска и белгийска компания, както и консорциум „Гео Ран 2021“, в който са само турски дружества.

Решението на КЗК ще намали възможността „Топлофикация София“ да намали разходите си за производство на топлинна енергия. То ще забави и усвояването на евросредства, защото финансирането на проекта идва с пари от ЕС.

Основната част от сумата – 90.8 млн. евро (около 177.6 млн. лева), Столичната община получава от оперативната програма „Околна среда“.

Други 3 млн. евро (5.8 млн. лева) са заем от местната власт за общинското енергийно дружество. София тегли и заем до 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка.

Предстои да научим какво ще е решението и дали наистина „касичката на Баце” ще гушне завода за изгаряне на боклук, за да има нов сериозен транш към чекмеджето.

Материалът ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ в Новините Днес: „Касичката на Бойко” Мишо Булинса лапа поръчка на ГЕРБ за 352 милиона (РАЗСЛЕДВАНЕ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button