10.3 C
София
неделя, април 14, 2024

ПЛАШЕЩО: Чистачка раздава БГ гражданство в Северна Македония

ПРОЧЕТИ СЪЩО


„Плашещи нарушения“ са установени в генералното консулство на България в Битоля при предоставяне на българско гражданство, потвърди външният министър Мария Габриел.

МВнР е проверило процедурите в консулството и е изпратило доклада на Инспектората на Министерство на правосъдието, пише Медиапул.

Габриел обаче отрече хигиенистка в консулството да е провеждала интервюта с желаещи да получат българско гражданство.

Ще бъде потърсена обаче персонална отговорност от дипломатически служители.

От Министерството на правосъдието има 2719 върнати за доокомплектоване преписки в Генерално консулство в Битоля, Република Северна Македония (РСМ), каза Габриел от парламентарната трибуна.

Проверка по рама

Тя отговори на въпрос от депутата Ангел Георгиев от „Възраждане“.

Още от февруари тече проверка в консулството след получен сигнал.

Георгиев посочва във въпроса си, че е получил сигнал, според който служителка на Генералното консулство, която е била на позиция хигиенист, системно е провеждала интервюта за българско гражданство.

Извършена е проверка и не е констатирано служителката Веска Котевска да е провеждала интервюта.

Весна Котевска през периода 2021 – 2023 г. е била назначена като местно лице в Генералното консулство въз основа на едногодишен договор за външна услуга.

Тя е изпълнявала дейности като технически сътрудник, подпомагащ консулското длъжностно лице по проверка на окомплектоваността на документите, които гражданите подават, както и други дейности, включително по почистване и дезинфекция на приемните и служебните помещения, каза Габриел.

Магазин за Акумулатори

Десетки хиляди македонци взеха българско гражданство през последните години на база български произход, но единици се определят като българи.

Основната цел на македонците е да имат европейски паспорти.

България предвиди мерки да се отнема българско гражданство да се, ако получилите паспорти си позволят обидни квалификации към страната.

Материалът ПЛАШЕЩО: Чистачка раздава БГ гражданство в Северна Македония е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ