20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

По дирите на злото: Съществува ли още ДС?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Покрай кандидата за кмет на София от ПП-ДБ, който е бил 11-годишен през 1989 г., избухнаха отново вълнения за Държавна сигурност. Има някаква обсесия сред насипно десните, която митологизира ДС като някаква едва ли не още действаща тайна структура. Щом дядо ти е бил на служба в ДС, ти си отговорен за това. Свързан си с някаква организация, която съществува и днес.
Шаблонът е, че е превърнала тайната си власт в икономическа. Предполага се, че тази организация се бърка във властта, дърпа конците, нещо вреди, поставя някакви хора в зависимост и на възлови места. Може би наследниците на служителите на ДС служат на такава митична организация. Това е представата.

Параноята за ДС за толкова години вместо да отшумява се увеличава. Днес не съществува тайна организация ДС, както някои си я представят. Няма такава мрежа от някогашни водещи офицери и агенти. Няма и бизнес структура на ДС. Софтуерната фирма на кандидат-кмета няма никаква помощ или връзка с ДС.
Има само един жив генерал от митичната Държавна сигурност – ген. Коцалиев, който е на 85 години, бивш шеф на Главно следствено управление. Той не е най-типичният представител на ДС, а по-скоро формално – според структурата на тогавашното МВР, Главно следствено е отдел в системата на ДС.

От Шесто управление на ДС – т. нар. политическа полиция – от около 300 души на служба, повечето са починали.
Няма нито един жив генерал или полковник от ръководството. Само двама шефове на отдели са живи, на възраст около 70 години. Единият от които е митологизиран от самия Иван Костов, който погрешно го нарича шеф на Шесто управление. Става дума за Димитър Иванов, наричан с прякора Митю Гестапото. Той е бил шеф на Шести отдел на Шесто управление, с чин капитан.

Проверка по рама

Скоро преди закриването на ДС е произведен майор и пенсиониран. Той после е влязъл в бизнеса и достигнал до вицепрезидент на „Мултигруп” (по-късно се отделя от Илия Павлов), също така е политически активен, често се е изказвал в медиите, бил е от създателите на т. нар. генералско движение в БСП. Затова подозират за него, че е някакъв кукловод, който ръководи структура на ДС и в наши дни.
Младите офицери от Шесто днес са пенсионери, към 70-годишни. По-старите, от които малцина са живи, са в дементна възраст 80-90. Тяхната мрежа от агенти също е в пенсионна възраст или са починали. Най-младите им агенти, вербувани в казарма или в университета в края на 80-те години, днес са на възраст 55-65 години.

И тук най-важният въпрос е – каква връзка може да има между някогашен сътрудник на ДС и някои останали живи днес водещи офицери? Допреди 20-ина години бивши служители на Шесто и др. можеха да шантажират бившите си сътрудници, че ще разкрият агентурното им минало.

Понеже в обществото отношението към сътрудници на ДС е крайно негативно, такава заплаха би могла да накара някой бивш информатор да върши услуги или да изпълнява волята на бившия си водещ офицер. Но след като отвориха досиетата, такава заплаха не съществува. Няма с какво да шантажират. А днес повечето служители на ДС вече не са между живите, така че няма как да дърпат конците на бившите си сътрудници.
От Първо и Второ главно на ДС няма нито един жив генерал. Някои от по-младите офицери и сътрудници, днес в пенсионна възраст, са влезли в частния бизнес като служители или в свои фирми, и отдавна са заличили връзките си с някогашната ДС.

Всъщност някои познавачи на системата ДС твърдят, че след разпадането й, хора от Шесто и хора от Първо и Второ главно са влизали в конфликти и са разменяли взаимно компромати. Дори обясняват някои политически и др. сътресения в обществото с подмолна война между хора от тези бивши управления на ДС. Но и това остава в миналото.

Магазин за Акумулатори

Пето управление е някогашното УБО – Управление безопасност и охрана, днес трансформирано в НСО – служба за охрана, добре развита в наши дни, с около 1000 души на щат. От УБО един по-млад офицер навремето, Румен Ралчев, бивш личен бодигард на Живков, сега направил бизнес с охранителна фирма. Той е масон, измислен академик и Велик приор на Ордена на тамплиерите. Ако това може да се нарече тайна организация на ДС. Има ги поне на снимки като се събират на рицарски събрания, увити в плащове.
На практика днес не съществува ДС. Останали живи хора от ДС може да използват старите си връзки в бизнеса си, доколкото някои от тях са развили бизнес след излизането си от служба. Може да се говори за масонски връзки, олигархични, икономически и приятелски кръгове, но няма организирана структура в държавата, таен наследник на ДС.

Най-мощната тайна структура, контролираща механизмите на държавата, я създаде Бойко Борисов, завземайки всички власти и превръщайки демокрацията във фасадна. Но това е друга тема.

За структура на ДС припознават и Библиотекарския – УНИБИТ – Университет по библиотекознание и информационни технологии. Той не е частен, а държавен университет и е придобил славата си на свързан с ДС благодарение на проф. Стоян Денчев, дългогодишен ректор там, сега член и секретар на ректорския съвет. Известно е, че той е бил сътрудник на Второ главно на ДС, но в Библиотекарския е заемал все изборни длъжности.
Освен него в ръководството на университета е бил избиран и споменатият Димитър Иванов, който е професор и доктор по история. Има десетки публикации, които наричат Библиотекарския „университет на ДС“.

Денчев е бивш депутат от ДПС, бил е главен секретар на министерския съвет през 90-те, бърка се в политиката и прави политически изказвания, но всичко се приписва на ДС. В УНИБИТ защитава дисертация бившият шеф на ДАНС Писанчев, там е доцент и друг бивш шеф на ДАНС – Йовчев, там има и бивш преподавател от Академията на МВР в Симеоново, което го затвърждава като „университет на ченгета“, макар че последните трима нямат нещо общо с ДС. Там може да се говори за връзки между бивши и настоящи ченгета, на не и за ДС.

Трето главно управление на ДС е военното контраразузнаване – ВКР. Дейността му се е разпростирала върху армията, която през годините след падането на режима претърпя силно редуциране и днес е професионална армия (в това управление е служил дядото на кандидат-кмета Терзиев). В армията сега служат хора на възраст, която изключва някаква организация на бивши кадри от ВКР днес.

И т. н., пълен преглед по отдели и управления няма смисъл да се прави. Просто са се натрупали достатъчно пластове време да заличат някогашната ДС.

За ДС днес може да се говори от морална гледна точка – дали бивши сътрудници, агенти, доносници, както и да ги наричат, могат да се кандидатират в политиката, на обществени длъжности и в държавната администрация. А привърженици на ДБ поставят въпроса и дали внук може да се кандидатира, ако дядо му е бил от ДС.

Лустрация у нас няма, има само разкриване на принадлежност. При това някои от разкритите за връзки с ДС нямат осъдителна дейност, не са писали „доноси“, други са изписали томове. Има и такива сътрудници, които са оказвали мълчалива съпротива на исканията от ДС да донасят за някого.

Някои са явочници – давали са квартирата си за тайни срещи, други само са регистрирани с картончета и т. н., всеки случай трябва да се разглежда сам за себе си. Това не пречи да заклеймяват всички – офицери, шефове на служби, агенти, картотекирани сътрудници – всички под един знаменател – ДС.

Лустрацията имаше смисъл допреди повече от 20 години, докато хора от бившите служби още бяха живи и в активна  възраст. Тогавашните управляващи от СДС имаха пълната власт – премиер Иван Костов, президент от СДС, пълно мнозинство в парламента, в Конституционен съд. Но те не решиха този сакрален въпрос за днешните насипно десни. А днес има някакво повишена активност по темата, някои си представят лустрация и като пълна забрана, не само за държавна служба, ами тези хора, колкото са останали, да ги изгонят от всякъде, дори от частни фирми.

Бившите служители в тайните служби носят отговорност за преследване, подслушване и репресии на хора критични към режима на Живков. Можем да ги посочим, да ги осъдим морално, но какво повече? Днес ги използват основно, само за да залепят към тях някого и да го обвинят за връзки с ДС. Та и чак внуците им да лустрират и да ги карат да се извиняват…

Иван Бакалов

Материалът По дирите на злото: Съществува ли още ДС? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ