8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

ПОБЕДА: Васил Божков спаси милионите от конфискация – върна си дори дворец в Париж

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Важна победа срещу КПКОНПИ постигна хазартният бос Васил Божков. Три години след старта на процедурата по конфискация на имуществото му запорът върху част от нарочените фирми на Черепа е свален, установи „Уикенд”.

До обрата се стига в края на миналата година. След решение на съда комисията изпраща съобщение до Търговския регистър, че се отказва от претенциите си върху над 10 дружества, на чието име се водят имоти и пари по банкови сметки за милиони левове. В документа не са описани мотивите за сензационния обрат. Така от началото на декември миналата година Божков може отново да се разпорежда с богатството си.

Наши източници твърдят, че веднага след съдебното решение парите и имотите започват да се прехвърлят на подставени лица. Това е предпазна мярка при евентуален съдебен обрат в полза на КПКОНПИ. Всъщност, и преди това антикорупционната комисия явно няма намерение да оставя Божков гол и бос. Голяма част от стотиците му фирми никога не са запорирани, въпреки обявените претенции за конфискация на цялото му богатство.

През 2020 г. КПКОНПИ се похвали, че е внесла в Софийския градски съд иск за 400 млн. лева срещу укриващия се по това време в Дубай бизнесмен и съпругата му Елена Динева. Става дума за десетки апартаменти, вили, сгради в България и чужбина, пари в банка, частен самолет за 34 милиона и яхта за 41 млн. лв. Под възбрана е и имуществото на десетки техни фирми. Сред тях и офшорка, на чието име се води огромна сграда в центъра на Париж.

5-етажната постройка е на брега на Сена, срещу градините Тюйлери и на няколкостотин метра от френската Национална Асамблея. Според брокери цената й днес е над 20 млн. евро.

Проверка по рама

Три години след внасянето на иска няма информация дали самото дело за конфискация е тръгнало. Според юристи по-скоро не, щом съдът започва да вдига запорите върху част от фирмите на Васил Божков. Друг е въпросът дали КПКОНПИ въобще има шанс да докаже, че имането на Черепа е купено с мръсни пари. Преди да избяга в Дубай фирмите на бизнесмена изкараха стотици милиони левове печалби от продажба на лотарийни талончета, докарвайки до лудост от обещаваните огромни печалби половин България. Затова и е доста съмнително, че комисията може да докаже, че имането му е купено с пари, чийто произход е неясен.

Това не е първата победа над държавата, извоювана от адвокатите на Васил Божков. През август миналата година НАП свали запори за 49 млн. лева върху 30 от фирмите на милиардера. Те са наложени, след като данъчните започват проверка за неплатени данъци. Ревизията приключва с акт на НАП, че не са установени задължения към хазната.

Материалът ПОБЕДА: Васил Божков спаси милионите от конфискация – върна си дори дворец в Париж е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ