17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Почти 20 процента от пенсионерите работят в Германия. Добре е за бизнес

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За работодателите фактът, че все повече възрастни хора продължават да работят след професионалната си кариера, има редица безспорни предимства. По-специално, по време на кризата, когато има недостиг на квалифициран персонал в германската икономика, специалисти в пенсионна възраст попълват кадровия резерв. Компаниите могат да се възползват от наемането на пенсионери по редица причини. Като наемете свои собствени бивши пенсионирани служители, можете по-бързо и гъвкаво да запълните временния недостиг на персонал и да планирате дейностите по-ефективно. Освен това бившите служители имат безспорно конкурентно предимство пред новодошлите: те вече имат необходимите професионални знания и трудов опит, така че не е необходимо да харчите допълнителни средства за тяхното обучение и професионална адаптация.
Според публикувани данни от Федералната статистическа служба броят на работещите пенсионери (от 65 до 70 години) в Германия е нараснал от 11 процента през 2012 г. на 19 процента през 2022 г.

70 процента от германските компании предлагат на пенсионерите работа на непълен работен ден, така наречените миниработи, срещу минимална, необлагаема заплата. 45% от случаите са на непълно работно време, 11% на пълен работен ден и 4% на свободна практика. Повече от 75 процента от анкетираните компании казват, че предвид настоящите демографски промени, особено застаряващото общество, те полагат специални усилия за наемане на възрастни хора.
Както вече споменахме, основната причина за подобни мерки официално се счита за недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия, което се превръща в сериозна пречка за разширяването на производството. Този проблем е най-забележим в новите федерални провинции, където демографската криза е по-силно изразена, отколкото в западната част на Германия. Въпреки това, според германски експерти, за решаване на проблема с персонала не може да се мине без да се разчита на по-възрастни служители. Експертите призовават за увеличаване на трудовата миграция към Германия. Според Германския експертен съвет за оценка на макроикономическото развитие Германия се нуждае от около 1,5 милиона трудови мигранти всяка година.

Очевидно, водено от тази прогноза, германското правителство реши значително да опрости условията за преместване в страната и последваща работа за квалифицирани чуждестранни специалисти. След дълги преговори с правителствата на федералните провинции германското правителство прие нов закон за трудовата имиграция през юни миналата година. Тя се основава на три стълба: квалификация, опит и потенциал за развитие.
Тези чужденци, които могат да докажат най-малко две години професионален опит, могат да имигрират в Германия днес. Приключването на процедурата за признаване на квалификациите и наличието на трудов договор не са задължителни за тях. Критиците посочват, че трудовата имиграция, на която властите възлагат големи надежди, във всеки случай няма да бъде безпроблемна поради мащаба си и сегашното плачевно състояние на германската икономика. Следователно правителството рано или късно ще трябва да реши как една страна, която планира да приеме няколко милиона трудови мигранти, може да минимизира нарастването на социалното напрежение и други неизбежни проблеми във връзка с това.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ