12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Подигравка: ВАС оряза обезщетението на пребитата от ченгета Цветелина

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Върховният административен съд (ВАС) намали размера на обезщетението, което първата инстанция осъди МВР да плати на Цветелина Цветкова. Тя е момичето, малтретирано от полицаи по време на летните протести срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев през 2020 г. Този казус ще се запомни и със скандалното отношение на юрисконсултката от МВР Деляна Иванова към Цветкова, както и с абсурдното решение на Административния съд в София, с което беше отменена забележката на юристката.

Делото на Цветкова срещу СДВР стигна до Върховния административен съд както по нейна жалба, така и по жалба на дирекцията на МВР. Момичето не беше доволно, защото първата инстанция му присъди само половината от обезщетението, за което настояваше, а МВР твърдеше, че нищо не дължи, защото не била доказана пряка връзка между действията на полицаите и вредите, настъпили за Цветкова.

Тримата върховни съдии – Марио Димитров, Светлана Борисова (докладчик) и Любка Петрова, се съгласяват с първата инстанция, че Цветкова е понесла вреди от действията на полицаите. Тримата обаче смятат, че присъденото ѝ обезщетение от 40 000 лв. е твърде голямо.

Те обясняват, че според трайната съдебна практика справедливото обезщетяване на всички неимуществени вреди означава съдът да определи точен паричен еквивалент на болките и страданията, на трайните поражения върху физическата цялост и здраве на пострадалия лице във всеки отделен случай конкретно, а не по общи критерии.

По делото безспорно е доказано, пишат съдиите, че Цветкова е понесла неимуществени вреди – психологически и емоционални, както и физически болки и страдания.

Проверка по рама

За физическите ѝ страдания се цитира медицинско удостоверение за травмите. Съдът посочва, че нараняванията не са ѝ причинили трайни или сериозни физически последствия, а и тя не е търсила медицинска помощ за тях. Колкото до емоционални страдания, върховните съдии споделят извода на долната инстанция, че „безспорно преживяното вечерта и през нощта на 10.07.2020 г. от страна на Цветкова е недопустимо и ѝ е причинило негативни емоции, което се е отразило на психическото ѝ състояние – факт, доказан от заключението на съдебно-психиатричната експертиза“.

Магистратите обаче обръщат внимание, че момичето не е потърсило специализирана помощ във връзка с негативните емоции. Не било установено и да е вземала някакви медикаменти, за да овладее състоянието си на страх и проблеми със съня.

С тези мотиви съдът намалява обезщетението на Цветкова от 40 000 лв. на 15 000 лв. „Размерът на обезщетението не следва да е източник на обогатяване, както и че следва да е съобразен с икономическия растеж и стандарта на живот“, пишат тримата върховни съдии.

„Дори и този размер на обезщетението надхвърля определения от съда размер в други подобни случаи, но следва да се има предвид, че пострадалата е жена и посегателствата срещу нея са значително по-укорими от морална гледна точка“, великодушни са съдиите.

Тяхното решение е окончателно.

Материалът Подигравка: ВАС оряза обезщетението на пребитата от ченгета Цветелина е публикуван за пръв път на Narod.bg.

Магазин за АкумулаториSource link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ