8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Полезни плодове, които да включите в менюто си още днес

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Здравословното хранене и активния начин на живот са много важни за цялостното здраве. Плодовете са пълни с витамини, минерали, фибри и растителни съединения, наречени фитонутриенти. Те са сред най-полезните храни, които може да включите в менюто си. Повечето са богати на укрепващи здравето съединения с антиоксидантни и имат противовъзпалителни свойства.
Плодове се открояват поради високото си съдържание на хранителни вещества и свързаните с тях ползи за здравето. Техният прием е важен фактор за превенцията на някои заболявания.

Полезни плодове за вашето здраве

1. Къпини
Къпините са пълни с антоцианинови пигменти и редовното им ядене има много ползи за здравето.

8-седмично проучване при 72 души с високи нива на мазнини в кръвта дава на една група 300 ml сок от къпини и каша дневно. Тези, които са пили тази комбинация, са имали значително понижение на кръвното налягане и нивата на CRP, както и значително повишаване на HDL (добрия) холестерол, в сравнение с контролната група.
Кои плодове и зеленчуци е най-добре да консумирате през януари?

Проверка по рама

2. Ягоди
Ягодите са особено богати на антиоксиданти като витамин С, антоцианини, фенолни киселини и флавоноиди.

Изследванията показват, че яденето на ягоди може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания и по-ниски възпалителни маркери. Могат да предпазят от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак.

3. Ябълки
Ябълките имат много ползи за здравето, като могат да намалят риска от сърдечни заболявания и няколко вида рак. Те са концентриран източник на флавоноидни антиоксиданти.

Плодове преди лягане? ДА или НЕ?

Магазин за Акумулатори

4. Праскови
Корите и пулпата на пресните праскови имат висока антиоксидантна и противовъзпалителна активност. Тези плодове осигуряват добро количество фибри, витамин С, провитамин А и калий на вашето тяло.

5. Боровинки

Боровинките имат мощни антиоксиданти и са особено богати на антоцианини, които са растителни пигменти, които съставляват до 60% от общите им полифенолни съединения.
Яденето на пресни боровинки всеки ден е свързано с намален риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2, както и с по-бавни темпове на умствен упадък при възрастни хора.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ