13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

Полицейски сблъсък с протестиращи в Париж срещу пенсионната реформа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Те са много десетки хиляди, както беше и в предишните общонационални протестни дни, организирани от осемте водещи синдикални центрове в страната. Начело на кортежа са представители на Единната синдикална федерация (FSU), която е най-широко представена във френския публичен сектор.

Хората носят плакати, които не оставят никакво съмнение в отношението им към законопроекта и основния му вносител. Те са надписани: „Макрон, не ни ли чуваш?“, „Ние не гласувахме за това!“, „Вие сте на 64 години, ние сме в отговор – 68-та година! (визира бурните студентски изяви през май 1968 г. – изд.)“. На други – искания правителството да вземе мерки срещу нарастващите разходи за живот и други антикапиталистически лозунги.

Приблизително час и половина след началото на демонстрацията към нея се присъединиха няколкостотин радикали в черни дрехи, които започнаха да хвърлят камъни по полицаите, които придружаваха демонстрациите, както и елементи от скеле, които срещнаха по време на шествието. Служителите на реда в пълно бойно снаряжение отговориха със сълзотворен газ, а също започнаха да задържат нападателите.

Междувременно няколкостотин стачкуващи организираха демонстрация директно пред парижкото летище „Шарл дьо Гол“, където 25 процента от полетите бяха отменени. Освен протестни лозунги, протестиращите изгориха и няколко автомобилни гуми.

Проверка по рама

Както стана известно, тази вечер ръководителите на профсъюзните центрове възнамеряват да изпратят искане до президента Еманюел Макрон да се откаже от реформата на пенсионната система.

„Време е той да спре да показва мускули и да започне преговори“, каза Филип Мартинес, лидер на профсъюзния център Обща конфедерация на труда (CGT). От своя страна председателят на профсъюзния център на Френската демократична конфедерация на труда (FDCT) Лоран Берже добави, че ако това не се случи, тогава мобилизацията на противниците на реформата „ще приеме други форми“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ