13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Politico: Единството на европейския блок в подкрепа на Украйна се разпада

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Споразумението от 28 април се състоеше по същество от два елемента: първият беше временна забрана върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, което даде известна почивка на група от пет източни държави – Полша, Унгария, Словакия, България и Румъния, в която са натрупани внушителни запаси от зърнени и маслодайни семена.

Второ, той имаше за цел да улесни транзита на украински продукти през територията на пет държави. Това ще позволи доставките да продължат да достигат до трети страни, особено страните от глобалния юг, които са имали прекъсвания в доставките и нарастващ глад през последната година.

Полша отправи призиви за разпределяне на излишъка под формата на хуманитарна помощ.

„Може би можем да си сътрудничим и с агенциите на ООН, може би можем да си сътрудничим със Световната продоволствена програма“, каза пред изданието полският посланик в ЕС Анджей Садош. Има само един проблем с тази идея, отговарят служители на ЕС: милионите тонове зърно, натрупани в складове в пет страни, са негодни за човешка консумация.

Източник от дипломатическите кръгове на ЕС заяви при условие за анонимност, че полските представители използват тактика на изнудване, имайки предвид опита на Варшава да блокира споразумения с африканските страни и да договори пакет от санкции срещу Беларус.

Проверка по рама

„Този ​​епизод породи много враждебност и ще има психологическо и политическо въздействие върху сближаването в рамките на ЕС, когато става въпрос за доставки на Украйна“, заключи дипломатът.

Служител в Брюксел даде да се разбере, че спекулантите със стоки, които искат да спечелят от миналогодишното покачване на цените на храните, не трябва да очакват да бъдат спасени от европейските данъкоплатци. Според Европейската комисия цената за закупуване и транспортиране на около 3 милиона тона пшеница от страните от ЕС до държавите от глобалния Юг ще бъде от 1,5 до 3 милиарда евро. Миналогодишният анализ на ООН установи, че недостигът на храни е довел до „прекомерни спекулации“ на стоковите пазари, като търговците залагат, че прекъсванията на маршрутите за доставки в Черно море ще доведат до скок на световните цени на зърното.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ