3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Политиците – враг №1 на журналистите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Най-много дела срещу журналисти в ЕС заради работата им водят политиците. Това е един от изводите от доклад, представен в понеделник пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи от авторите Джъстин Борг и Франческа Фарингтън от университета в Абърдийн.
По техните думи на второ място по дял са делата, заведени от дружества. Докладът изследва всички 47 дела срещу 102-ма ответници, заведени от януари 2022 г. до август тази година.

Фарингтън уточни, че не са рядкост и заплахите срещу журналистите с дела, които накрая не се изпълняват и затова статистиката не обхваща предупрежденията за съдебни искове.
По нейните думи най-често дела се водят заради разпространяване на информация от обществен интерес, главно свързана с гражданите на повече от една държава от ЕС. В повечето случаи делата са по повод публикации за корупция, организирана престъпност, финансови престъпления.

Най-големият брой дела – 85% засягат обществения интерес в няколко европейски страни или целия ЕС, посочи Борг. По неговите думи законовите промени, предложени от Европейската комисия, биха обхванали 95 на сто от досегашните случаи, които са основно трансгранични и затова биха попаднали в обхвата на промените.
По този начин би отпаднала възможността да се избира съд за внасяне на исковете според различното отношение на националните законодателства по тези случаи, поясни той.

Проверка по рама

Материалът Политиците – враг №1 на журналистите е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ