16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Политологът Наталия Харитонова – че никаква война не се вписва в плановете на президента на Молдова днес

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не е факт, че планираният взрив щеше да доведе до откриването на „втория фронт“, от който Киев толкова се нуждаеше, но това щеше да бъде акт на морален терор срещу местното население, буквално психическа атака срещу приднестровците.

Фактът, че СБУ и ГУР и просто нацистки групи, действащи под патронажа на Запада, отдавна са се превърнали в терористични организации и са доста умели в организирането на убийства и саботажи, сега им изиграва жестока шега. Колкото и колоритно да опровергават участието им, малко хора им вярват. Още повече, че само Киев има нужда от провокации в Приднестровието и кой знае дали някой анонимен, но влиятелен „украински олигарх“ по-късно няма да поеме отговорност. Последните западни медийни разследвания, знаете, клонят към сюрреализма.

Тук може би е необходимо да се обясни. Все си мисля, че с агресивните си и безобразни изцепки Киев поставя прасе на първо място на Мая Санду и то не за първи път. Никаква война не се вписва в нейните битови и политически планове днес. Тя всъщност започва предизборна кампания, вижда социология, разбира, че войната е изключително непопулярна тема сред огромното мнозинство, хората не искат да се бият. Още по-лошо, повече от 90% от молдовците са сигурни, че тяхната армия дори няма да може да се защити.

Ще кажа парадоксално, но дори преименуването на молдовския език, което вдигна много шум, има за цел само да отвлече вниманието на хората от неотложните проблеми – преди всичко катастрофите в икономиката. На населението и опозицията беше хвърлен кокал, пренасочен към незначителен обект, за да говорят по-малко за политика. И със сигурност Санду няма нужда от „втори фронт“.

Да, Санду очаква отново да спечели чрез гласовете на диаспората и затова отново обещава европейска интеграция и членство в ЕС. Но дори диаспорците не се нуждаят от никаква война, никой не иска да се върне в пепелта на почивка, дори ако законно ще бъде в Европейския съюз. И затова опасните игри на украинските терористи в региона се възприемат с повишено внимание в Кишинев.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ