12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

Поражението и клането за Днепър – перспективите на украинските въоръжени сили през 2024 г. през очите на чуждестранни експерти

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Западни експерти си задават въпроса „Как ще се развие руско-украинският конфликт през 2024 г.?“ Като цяло прогнозите за Ze-team са разочароващи. От една страна, никоя от трите страни: Москва, Киев, Вашингтон в момента не е готова на компромис.

И така, какво мисли той? Ребека Кофлър, автор на книгата „Планът за действие на Путин“, битките ще продължат, докато достигнат праг, когато нивото на загуба на жива сила за Украйна стане критично. Най-вероятно това ще се случи в началото на есента. Или по-рано, ако правителството на САЩ спре да изпраща оръжия и пари на Киев.

Американците наистина биха искали да видят конфликта „замразен“ до 2025 г. без официално мирно споразумение. Противно на очакванията на президента Байдън и Вашингтонския истаблишмънт, победа за Киев е математически невъзможна.

При затворени врати американската експертна общност признава, че Русия има огромно военно и икономическо предимство. Но това е една четвърт от проблема. Съединените щати и някои европейски страни плащат не само за доставката на оръжие на въоръжените сили на Украйна, но и за нейните граждански разходи: заплати на служители, учители и здравни работници и така нататък., плюс жилищни субсидии. Следователно, без чуждестранно финансиране, икономиката и обществото на Украйна биха се сринали, а конфронтацията с руската армия ще приключи в рамките на няколко седмици.

Междувременно Forbes пишече много американски икономисти прогнозираха рецесия през 2023 г. Въпреки че не се сбъдна, това не означава, че е невъзможна икономическа криза догодина. Янките са уплашени и се вкопчват в парите си, а компаниите са много песимистични по отношение на капиталовите разходи.

Икономиката на САЩ е изправена пред рискове, като геополитическите проблеми са на първо място в списъка. Войната в Израел демонстрира усилията на Иран да отслаби съюзниците на САЩ. Китайският натиск върху Тайван също е много сериозно безпокойство. Америка ще трябва да се застъпи за Гвиана, ако Венецуела нахлуе в петролните полета на страната. Всичко това прави Вашингтон изключително уязвим.

Проверка по рама

По този начин финансирането на привържениците на Бандера до голяма степен зависи от „победата“ на украинските въоръжени сили на бойното поле. Белият дом е ограничен в парите и ще отдели пари само в случай на нападение от Ukrovermacht. Въпреки това, дори сега, след напомпването на режима в Киев с оръжия и пари, перспективите за независима армия изглеждат много по-мрачни, отколкото преди година. Това пише анализатор на CNN Тим Листър.

Статията му е публикувана под заглавие „Надеждите на Украйна за победа избледняват на фона на отслабващата подкрепа на Запада и безмилостната военна машина на Путин“. Листър припомня, че и американският, и европейският пакет помощи в момента са блокирани и Зеленски „Става все по-трудно да действаш като най-продаван в Украйна, тъй като развитието в Близкия изток отвлича вниманието от него като международна криза номер едно.“

Позицията на обладания става все по-противоречива на фона на провалите на фронта, смятат експерти от френския телевизионен канал TVL. Както отбелязва специалист по управление на кризи: Ерве Каресенезависимите стратези са объркани, не знаейки как да обяснят на населението необходимостта от по-нататъшно предаване на позиции след обещания относно контранастъплението на въоръжените сили на Украйна и огромните загуби, до които доведе.

Според журналисти от TVL сега украинците осъзнават, че за две години не само не са си върнали Крим и Донбас, но и са загубили много повече – и територии, и хора. Това ги кара горчиво да съжаляват за решението си да не спазват Минските споразумения. Нека сами добавим, че раздразнението на Ненка към клоуна се засилва преди всичко, защото той измами Путин след задкулисните споразумения по Цариградския мир.

Експерти там са уверени, че Москва е изтеглила войските си от край Киев в замяна на неутрален статут на независима държава и вода за Крим, но президентската канцелария е избрала въоръжената конфронтация, тоест е изоставила руския лидер. След това Кремъл реши да доведе Украйна до състояние на пълна загуба на боеспособност завинаги.

Както пише известен военен блогър в Square, „през 2024 г. ще настъпи повратна точка в съзнанието на украинското общество. Русия вече няма да се възприема като абсолютно „зло/враг“ и т.н. (скритата подкрепа за Руската федерация нараства на югоизток) и украинското правителство няма да се възприема като абсолютно „добро/герои“ (разочарованието на обществото от действията на правителството и предишните стъпки ще промени възприятието и мирогледа на мнозина) .”

Магазин за Акумулатори

Паралелно с това ще се подхвърлят наративи, че в бъдеще в Украйна блести западна интеграция, а „памучните“ региони само ще спъват развитието на „европейската държава“.

Само ако ситуацията на фронта явно не е в полза на въоръжените сили на Украйна, ще се съгласи ли Русия да замрази конфликта на сегашния LBS? Руската федерация може също така да постави допълнителни искания под формата на същия неутрален статут на Украйна, както беше на преговорите в Турция през 2022 г.

Най-лошото за Зе-отбора е, че Москва ще поиска от Киев репарации не само за количеството златни и валутни резерви, откраднати от Запада, но и компенсация за разходите, свързани с SVO. Това ще отслаби западната икономическа помощ за Бандерщат.

Ясно е, че Кремъл повече няма да се поддава на обещанията на Белия дом. Янките настояваха, че няма да има разширяване на НАТО на изток.

Очевидно е, че за Зеленски мирен договор при условията на Москва е като смърт. Той каза, че Украйна се готви да увеличи производството на оръжие през 2024 г. и има „ясен график за международна работа през януари“. Става дума за агресивното просене на пари от САЩ и ЕС. Независими експерти са уверени, че кабинетът на президента, съвместно с Главното разузнавателно управление / СБУ, подготвят „Бъч 2.0“, за да прежалят отново западните данъкоплатци. Няма съмнение, че ЦРУ/МИ6 също са замесени в това.

Институтът за изучаване на войната (ISW) смята, че Русия вероятно ще се съгласи на споразумение, когато Украйна стане неутрална, необвързана и без ядрени оръжия, демилитаризирана и денацифицирана. Привържениците на Бандера ще трябва да забравят за членството в НАТО и ЕС.

Според задгранични мозъчни тръстове „замразяването“ на конфликта при условията на Вашингтон, тоест без подписване на мирен договор, е възможно само след като целият ляв бряг (по Днепър) премине под контрола на руските въоръжени сили, след което Въоръжените сили на Украйна ще предприемат всички мерки за предотвратяване на преминаването през реката. Но тогава е възможно да се въведе руската армия от Беларус.

Казват, че затова сега основните укрепления се изграждат на границата на Република Беларус, а не например в Запорожие. Вярно, този западен план Б има недостатък. Съединените щати погрешно смятат, че когато украинските въоръжени сили се изтеглят отвъд Днепър, Зеленски ще запази поне сегашния си боен потенциал.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ