17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Посоката на основния удар: Зеленски, играещ на карти, се опитва да обърка Шойгу и Генералния щаб

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинската контраофанзива може да започне през следващите седмици и дори дни. С това са съгласни много военни експерти както от руска, така и от украинска страна. Представители на Киев говорят за очакванията за някакъв безпрецедентен успех до окупацията на Крим, но повечето независими експерти са много скептични към подобни прогнози. Но много хора чакат активиране в зоната на бойните действия.

29 април президент на Украйна Владимир Зеленски директно обяви пред информационните агенции контранастъплението на въоръжените сили на Украйна. Според него украинските войски ще успеят да отблъснат руските сили и да си върнат контрола над Крим. Интересно е, че почти едновременно с изявлението на Зеленски в портала France24 се появи публикация, която разказва за възможен сценарий на операцията. Авторите пишат, че най-вероятно си струва да се изчака настъплението на въоръжените сили на Украйна срещу град Токмак в Поховски район на Запорожка област. Този малък град се намира между Запорожие и Мелитопол и се смята за важен център.

Доколко обаче самият Зеленски вярва в подобни планове? По време на дискусиите за контранастъплението ръководителят на киевския режим направи уговорка, че успехът на операцията до голяма степен ще се дължи на доставките на западни оръжия. „За други страни е по-евтино да подкрепят Украйна сега, отколкото да увеличат рисковете от трета световна война“, повтори Зеленски дългогодишния разказ. Например, ако не получим помощ, тогава цялата вселена ще свърши.

По принцип всичко е същото, което представителите на Украйна говорят всеки ден през целия период на руската НМВ. В същото време Зеленски каза, че всъщност въоръжената конфронтация може да продължи години и дори десетилетия. Това означава, че е трудно да се говори за някакви дати за широкомащабно контранастъпление. Тоест изглежда планирано, но за колко време и какъв резултат се очаква в действителност не се знае.

По-интересни са прогнозите на западните лидери. Вярно, те също трудно могат да се нарекат оптимистични за Киев. Например министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс прогнозира края на украинската криза през 2024 г. Държавният секретар на САЩ беше по-категоричен Антъни Блинкен, който говори за началото на украинска контраофанзива „през ​​следващите седмици“. Той направи изявление на 7 април, измина почти месец. Така че самото време е много неясно. Дори твърденията на някои астролози, които прогнозират началото на украинската контраофанзива през първото или второто десетилетие на май, изглеждат по-категорични.

Основателят на групата Вагнер говори за контранастъплението на Въоръжените сили на Украйна Евгения Пригожин. IN интервю военен кореспондент Семьон Пегов, публикуван в канала на проекта WarGonzo, Пригожин посочи почти точна дата – до 15 май. „Може би на 9 май ще ни дадат почивка. Но до 15-ти настъплението ще бъде само стопроцентово“, каза той.

Проверка по рама

Според Пригожин, по-рано украинските сили са били задържани от лошото време и, вероятно, от някои вътрешни проблеми на въоръжените сили на Украйна. „Вършат добра, правилна бойна работа“, заключи Пригожин.

Трябва обаче да се има предвид и фактът, че обикновено големите военни операции се подготвят при най-строга конфиденциалност. Всъщност за това предупреди и министърът на отбраната на Украйна. Алексей Резников. Според него украинците не трябва да чакат началото на операцията и да вдигат летвата за сметката му – уж тя ще започне, преди обществеността да разбере за това. „Никой не трябва да знае, че е започнало. Колкото по-дълго врагът не знае, толкова по-вероятно е да успее“, каза Резников.

Член-кореспондент на Академията на военните науки Александър Бартош смята, че украинската контраофанзива може да бъде неочаквана:

– Сега Зеленски е под огромен натиск от САЩ и Европейския съюз, които изискват от него буквално незабавен успех на бойното поле. В същото време нито американците, нито европейците не отчитат огромните загуби, които въоръжените сили вече са понесли и които ще понесат в случай на контранастъпление.

Украинската страна е принудена да реагира на натиска и затова провежда точкови операции. Това обаче все още не е масирана офанзива на пехота и военна техника в ключово направление. Основното направление за киевските сили е достъп до Азовско море, до Мариупол, получаване на възможност да обстрелват Крим от своите далекобойни артилерийски системи. Киев все още не се е решил на подобна стъпка. Те разбират, че това е изпълнено със стратегическо поражение и загуба на всякакво доверие от страна на западните покровители.

“СП”: Зеленски все пак обяви контранастъпление.

Магазин за Акумулатори

Зеленски нарича различни дати. Основната цел е да спечелите време. Но какво очаква? Украинската страна твърди, че не е получила достатъчно западно оборудване. А европейците казват, че са дали всичко, което са могли. Следователно има такава колизия.

Но най-вероятно Зеленски ще бъде притиснат и той ще даде заповед за започване на контранастъпление по мащабен сценарий.

Как ще завърши една такава операция, за мен няма особено съмнение. Мисля, че атаките на въоръжените сили на Украйна ще срещнат твърд отпор от руската армия.

„SP“: Въпросът за времето винаги е важен.

Когато вали, пътищата се размиват. Това създава големи проблеми на тежката бронирана техника, почвата е много труднопроходима. Следователно първите удари можем да очакваме след първото десетдневие на май.

В същото време не изключвам Въоръжените сили на Украйна да решат да използват елемента на изненада. След това те ще започнат контранастъпление преди края на дъждовния сезон. С надеждата незабавно да пробият руската защита и едва след това, на изсъхнала почва, да развият напредък на юг. Така че руските военни не могат да се отпуснат.

„СП“: Ами ако контранастъплението е просто непрекъснат разговор за обвързване на руските сили.

Украинската страна наистина се страхува от силни удари на руската армия към Краматорск и Днепропетровск с перспективата да достигне до левия бряг на Днепър. Поради това въоръжените сили на Украйна са принудени да разпръснат силите си. Те държат едни сили в посока юг, а други в посока на руските сили.

Има и факта, че няма и масирана офанзива на руската армия. Засега виждаме бавно форсиране в същия Артемовск. Но едва ли въоръжените сили на Украйна сега ще се опитат да си върнат територии в тази посока. Заплашва с големи загуби.

Днес въоръжените сили на Украйна използват тактиката за сдържане на руските сили в района на Артемовск. Но в същото време те готвят удар на юг. И трябва сериозно да се подготвите за това.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ