30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Повече от 2000 души от 203 държави и територии ще присъстват на коронацията на Чарлз III

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Повече от 2200 души ще присъстват на церемонията по коронясването на Техни Величества Краля и Кралицата в Уестминстърското абатство“, се казва в изявление на уебсайта на Бъкингамския дворец. Събитието, планирано за 6 май, ще събере представители от 203 държави и територии, включително приблизително 100 държавни глави.

На церемонията по коронясването бяха поканени почти всички членове на британското кралско семейство. Те включват най-големия син на краля и следващият в кралската линия на наследяване, Уилям, принц на Уелс, съпругата му Катрин, принцеса на Уелс, и децата на двойката. Най-големият син на Уилям и Кейт, принц Джордж от Уелс, ще играе ролята на паж и ще помага да носи дългия шлейф от одежди на дядо си около Уестминстърското абатство по време на церемонията.

Принц Хари ще присъства на коронацията без съпругата си Меган. Той потвърди присъствието си през април. Братята и сестрите на крал Чарлз, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард също се очаква да присъстват на церемонията.

Смята се, че членове на други кралски семейства от Европа и другаде по света също са били поканени, нарушавайки традицията на предишни коронации, при които британските крале бяха на практика единствените монарси, присъстващи на церемонията.

Очаква се на събитието да присъстват и някои британски политици. Сред тях са настоящият британски министър-председател Риши Сунак, както и някои министри в неговия кабинет. Гарантирани са места и за бивши премиери.

Проверка по рама

Поканени са чуждестранни държавни глави, включително европейски лидери и президентът на САЩ Джо Байдън. Байдън обаче каза, че първата дама Джил Байдън ще присъства на церемонията вместо нея.

Над 1250 доброволци и младежи бяха поканени да присъстват на коронацията или други събития. Бъкингамският дворец потвърди, че 450 „герои на COVID“, които са помогнали на Обединеното кралство да се справи с пандемията, са поканени лично да присъстват на служба в Уестминстърското абатство.

Припомняме, че по време на последната коронация на британския монарх кралица Елизабет II през 1953 г. около 8 хиляди души се събраха в Уестминстърското абатство, за да станат свидетели на церемонията.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ