18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Пожар избухна в сградата на Руския дом в Кипър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В момента кипърската полиция разследва причините за инцидента. И искам да вярвам, че той ще го реши безпристрастно и професионално. Но едно странно обстоятелство е тревожно – руска чуждестранна собственост в Никозия избухна по-малко от месец след като кипърският съд осъди украински гражданин, който нападна с нож група руснаци, живеещи на острова миналото лято. И точно пред сградата на RCSC някой окачи украински флаг, или се самообявявайки по този начин, или сплашвайки и провокирайки ситуацията.
Както съобщиха служителите на RCSC на кореспондента на RG, ​​инцидентът е станал около 13.50 часа местно време. Намиращите се в сградата чули пукане и една от външните стени с изобразен огромен руски трикольор много бързо пламнала. Гъст черен дим, издигащ се от центъра, се виждаше от много части на Никозия, а видеото на пожара веднага се разпространи в кипърските социални медии и медиите.

Местните служби за спешна помощ бързо пристигнаха на мястото на инцидента. Според телевизионния канал Алфа пет екипа на пожарната са изпратени да потушат пожара, а полицията е отцепила района на инцидента. Андреас Кетис, говорител на пожарната в Никозия, каза, че сградата, включително покривът, е обхваната от пламъци. Според Cyprus News Agency полицията е събрала необходимите доказателства и разследва всички обстоятелства около пожара.
Един учител, който по време на инцидента провеждаше занятия с ученици в RCSC, обясни на кореспондента на „RG“, че персоналът на центъра и децата бързо и организирано са напуснали помещенията. Във връзка с щетите, нанесени на сградата, следващите занятия в принадлежащия на Россотрудничество RCSC, който много кипърци наричат ​​по старомодния начин „Руския дом“, са отменени.

Както съобщиха за РГ в руското посолство в Никозия, ръководителят на руската дипломатическа мисия в Република Кипър Мурат Зязиков пристигна на мястото на инцидента и се срещна с представители на полицията и пожарникари. Служителите на реда информираха руския посланик за възможните версии и обстоятелства за извънредното положение. „За щастие няма пострадали. Пострадала е предимно една от външните стени на сградата. Ситуацията е овладяна“, казаха руските дипломати.
Известно е, че сградата на RCSC, разположена в центъра на столицата на Кипър, е построена през 1978 г. по проект на група архитекти, включително съветски, под ръководството на кипърския специалист Маркос Барджили, който някога учи в СССР. Тук, както се казва, културният живот на рускоезичната диаспора е в разгара си: ежедневно се провеждат занятия с деца в различни кръгове и секции, отворена е руска библиотека, редовно се провеждат концерти и филмови прожекции.

Проверка по рама

По странно съвпадение пожарът в „Руския дом“ в Никозия избухна малко след присъдата на местния съд срещу украинката, нападнала с нож руснаците
Може ли това да не се хареса на онези, които днес с всички сили се стремят да „отменят“ руската култура? Бих могъл. Още повече, че на островната държава вече има прояви на русофобия от страна на агресивни украински граждани. Един от тях миналото лято в град Ларнака нападна с нож група руски активисти, празнуващи Деня на държавния флаг на Руската федерация. Нападателят е задържан и обвинен в носене на оръжие с ножове, пиянство, хулиганство, нарушаване на обществения ред и носене на оръжие с цел сплашване. На 28 март Окръжният съд на провинция Ларнака осъди украинка на шест месеца затвор за нейното опасно бягство.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ