18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

ПП обори Христо Иванов: Никаква коалиция с ГЕРБ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

От ПП-ДБ днес обявиха категорично, че няма да правят следизборна коалиция с ГЕРБ. Заявлението очевидно е реакция на вълната коментари, които породиха думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, че е възможно в следващия парламент да се създаде достатъчно голямо мнозинство, заедно с ГЕРБ и ДПС, което да промени Конституцията на страната, а вероятно и да подкрепи редовен кабинет.
Така създалата се ситуация оставя впечатлението, че коалиционните партньори ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите.

В днешната официална позиция на коалицията, разпространена от пресцентъра на ПП, се заявява, че „няма да има коалиция с ГЕРБ“. В съобщението се казва, че позицията е във връзка „със зачестилите интерпретации около потенциалните мнозинства в следващия парламент“. Допълва се, че ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От предизборния съюз обаче замълчаха по темата за евентуално конституционно мнозинство, за което говореше Христо Иванов.
Вчера Иванов обясни, че конституционното мнозинство може да бъде факторът, чрез който да се преодолеят политическите разделения. Той смята, че ГЕРБ и ДПС могат да се включат в него, тъй като вече не се противопоставят на промени в основния закон, засягащи съдебната власт, в частност прокуратурата. От думите му се разбра, че подобно мнозинство може да доведе до взаимодействие по други въпроси, включително подкрепа за бъдещо редовно правителство.

Още същия ден Кирил Петков – съпредседателят на ПП, коментира, че очакванията му са да се създаде правителство на малцинството на ПП-ДБ, подкрепено от останалите формации в парламента. Няколко дни по-рано обаче водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че няма да подкрепи такъв кабинет, ако неговата формация не участва пряко в него.
Материалът ПП обори Христо Иванов: Никаква коалиция с ГЕРБ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Проверка по рама

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ