-1.1 C
София
сряда, март 29, 2023

ПРАВЕН КОШМАР: Да искаш свалянето на Бойко Борисов е тероризъм!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Да обсъждаш, че правителството на Бойко Борисов трябва да си замине, е доказателство за терористична дейност. Това излиза от обвинителния акт по делото „НАПлийкс“, писан от прокурор Калин Близнаков, видя „Сега“.
Делото „НАПлийкс“ е внесено в Софийския градски съд в края на м.г. и в понеделник, 6 март, е разпоредителното заседание по него. В процеса за тероризъм подсъдимите ще са двама – Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

Иван Тодоров в двора на спецсъда

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица – 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм.
Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства.

Преди време адвокатът на Янков Николай Хаджигенов каза, че е поискал делото срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на престъпление, а не на доказателства, но съдът е отказал да се произнесе.
Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

Проверка по рама

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от НК – „Престъпления против републиката“. И че всички престъпления по тази глава имат „политическа цел или цел да засегне властта в републиката“. Според прокурора в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков „е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй“.
Прокурорът цитира разговор между Бойков и Янков, проведен на терасата в офиса на „Тад груп“, в който Янков казва: „То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе…?“. След това двамата продължават да говорят за журналистическо разследване, център за киберинциденти и самосезиране на прокуратурата, пише в обвинителния акт, без да се цитират други реплики.

За репликата за третия мандат на Янков обаче прокуратурата прави извод, че става дума за управлението на страната, защото по това време правителството, което е на власт, управлява за трети мандат. Според прокурор Близнаков този разговор е с антидържавна насоченост. За да подкрепи това си твърдение, прокурорът цитира и разговор на Янков, проведен по-късно същия ден, с неустановено лице за изтеклите данни от НАП. Янков казва: „Т’ва в една бяла държава?… Правителството трябва да си замине с всички, с всички?…“, пише в обвинителния акт.

От тези разговори прокуратурата разбира, че Бойков и Янков са били наясно с деянието на Бойков. „С деянието си К. Бойков е целял да внесе именно смут и страх в населението, което да доведе до антидържавна насоченост“, пише прокурорът.
Колкото до Тодоров, той, според прокуратурата, създал всички условия Бойков да извърши престъплението, осъзнавал вредните последици и по никакъв начин не се противопоставил.

В понеделник съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски. Тогава трябва да станат ясни и още подробности от обвинителния акт.

Магазин за Акумулатори

В началото на разследването държавното обвинение се хвалеше с безспорни доказателства – публикувани бяха снимки, видео и други материали от наказателното производство, които да убедят обществото, че Кристиян Бойков и неговите шефове от „ТАД Груп“ са виновни.
Евгения Щъркелова, която заедно с Близнаков наблюдаваше делото, пък ще се запомни с „разкритието“, че обвиняемите са се подготвяли да дестабилизират държавата, като проникнат в сървъра, който контролира напоителната система пред Народното събрание, и по този начин да я активират в неподходящ момент.

„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!“, констатира прокурорката.

Материалът ПРАВЕН КОШМАР: Да искаш свалянето на Бойко Борисов е тероризъм! е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ