18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Пред Румен Радев: ДПС с нова формула за сглобката

ПРОЧЕТИ СЪЩО


По време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство ДПС не изключи възможността да се намери формула за управление, различна от тази между първите две политически сили: ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но, като че ли ще бъде доста трудно да се намери такъв изход в последствие“, каза Джевдет Чакъров, депутат и съпредседател на ДПС.

Румен Радев попита за ролята на ДПС в управлението досега и в бъдеще. В отговор зам.-председателят Йордан Цонев определи формацията си като основен фактор на стабилност в управлението досега. Посочи обаче и че тя вече е изпълнила ангажиментите си:

– без да участва официално в управлението, да го подкрепя в евроатлантическите решения

– да подкрепя законодателните промени, които ще доведат до финансова стабилност.

Проверка по рама

„За нас решението оттук нататък е лесно и ясно: ако двете управляващи коалиции се разберат, има ротация и следващ кабинет, ще продължим същата политика – да бъдем фактор на стабилност, разумно да подкрепяме онова, което смятаме, че е в тази посока, че е за доброто на хората, на общините, да се завършат започнатите реформи“, каза Йордан Цонев за ролята на ДПС.

Цонев обаче не спомена изрично промените в Конституцията, с които се даде начало на съдебната реформа. На 6 юни 2023 г. Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ (тогава лидер на партията) обясниха подкрепата си за правителството тъкмо с обещанието за конституционна реформа. За „Продължаваме промяната – Демократична България“ приемането на нов Закон за съдебната власт и нови назначения в съдебните органи са неотменимо продължение на реформата.

Председателят на парламентарната група на ДПС и съпредседател на партията Делян Пеевски отсъстваше от консултациите на президента Румен Радев. В края на януари Пеевски избра с атаки пред медиите да влезе в конфликт с държавния глава, като го нарече Мистър Кеш заради твърденията си за корупционни схеми в президентството.

Материалът Пред Румен Радев: ДПС с нова формула за сглобката е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ