8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Предозирането с витамин А може да предизвика сериозни усложнения?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Прекалено високата концентрация на витамин А може да провокира симптоми на отравяне, твърдят специалисти. Този витамин е мастноразтворим и играе важна роля за здравето на очите, кожата, имунната система, помага за развитието на плода в утробата на майката. Но прекалено високите дози могат да окажат токсично действие на организма. Нормата за възрастен човек е от 0,7 до 0,9 мг  на ден, което съответства на 3000 МЕ.
Внимание! 

При доза 30 мг на ден (100 000 МЕ) започва хронична интоксикация. Ако дневната доза на витамин А е повее от 400 мг, започва остро отравяне на организма. До такова състояние могат да доведат аптечните форми на витамин А – ретинол ацетат, ретинол палмитат, изоретиноиди, ретиноева киселина.

Тези средства често се използват за лечение на акне. На повечето хора не са нужни добавки, защото необходимото количество витамин А може да се получи с храната, ако се придържаме към балансирана диета. Достатъчно е всеки ден в менюто да присъства краве масло, черен дроб, яйчени жълтъци, жълти и оранжеви зеленчуци.
Хипервитаминозата, т.е., предозирането с витамин А, се проявява със следните симптоми: 

• слабост и силно главоболие;
• болки в корема, костите и ставите;

Проверка по рама

• прилошаване и повръщане;
• загуба на съзнание и гърчове;

• по-рядко: повишаване на температурата, хиперемия, пожълтяване на кожата, лющене, сърбеж, опадане на косата, чупливост на ноктите, цепнатини в ъгълчетата на устата, тахикардия.

Преди да приемете каквито и да е добавки, обсъдете с личния си лекар. Безразборният прием на витамини и минерали няма да ви направи по-здрави, напротив, може да ви навреди.
Яна БОЯДЖИЕВА

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ