24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Представянето на „Славянски базар във Витебск“ се състоя в Москва

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Снимка: Татяна Хорошилова / RG

Архиепископ Витебски и Оршански, настоятел на храма на Света великомъченица Ирина в град Москва на Патриаршеското подворие с представителство на Беларуския екзархат Димитрий благослови „Славянския базар във Витебск“: „Ние твърдо стоим на отреденото място и пейте“, каза той.

Снимки от историята на фестивала „Славянски базар във Витебск“ са поставени върху уникална метална конструкция, която имитира арката на сцената на главната сцена на „Славянски базар“ – Летния амфитеатър. Тази година легендарното място – най-голямото в Европа – става на 35 години. Летният амфитеатър е пуснат в експлоатация през 1988г. Площта на сцената е 430 квадратни метра. Капацитетът на амфитеатъра е 6247 места. Почти 1500 артисти могат да бъдат на сцената едновременно.

В началото на 20 век на мястото на Летния амфитеатър е имало циркът Лери, изобразен в много картини от учителя на Марк Шагал Юдел Пен. Първият секретар на регионалния партиен комитет на Витебск Владимир Григориев се ангажира да построи сложно концертно съоръжение за нереалистично кратко време. Проведени са няколко архитектурни конкурса. В резултат на това спечели концепцията за „певческо поле“ в историческия център на града, по склоновете на потока Castle и дерета, където дърветата предпазват концертната зала от шума на градския транспорт.

снимка: Издателство „Беларус днес“

Строителството на летния амфитеатър е завършено в рекордно кратък срок – около шест месеца. Още през лятото на 1988 г. в концертната зала се проведе първият концерт. От 1992 г. ежегодно Летният амфитеатър е домакин на основните концерти на фестивала „Славянски базар във Витебск“. През 2009 г. до амфитеатъра е открита Алеята на лауреатите на специалната награда на президента на Република Беларус „Чрез изкуство към мир и взаимно разбирателство“.

Проверка по рама

– Нашият проект е посветен на „Славянски базар във Витебск“, който ще се проведе през юли. Фестивалът е на 32 години, затова на арката има 32 снимки от историята на фестивала. Тук е и откриването, и уличен фест, и емоциите на публиката, и Денис Мацуев, който свири на пианото на Витебската филхармония по време на Дните на съюзната държава. Идеята на проекта е да свърже двете столици на съюзната държава – Минск и Москва. Фестивалът дава позитив, а снимките са малка част от тези емоции, които искаме да споделим с публиката, – каза при откриването Глеб Лапицки, директор на „Славянски базар във Витебск“.

„Три дни на фестивала ще бъдат посветени на съюзната държава“, каза Сергей Климов, ръководител на отдела за национална политика и информационно осигуряване на Постоянния комитет на съюзната държава. – Полагаме всички усилия, за да осигурим успех на събитията на Съюзната държава на „Славянския базар във Витебск“.

Носителят на наградата на съюзната държава, ръководителят на „Федералната национално-културна автономия на беларусите на Русия“ Сергей Кандибович отбеляза, че датата и мястото на представянето на „Славянския базар във Витебск“ са избрани точно: 3 юли всички ще празнуват Деня на независимостта на Република Беларус.

Снимка: Татяна Хорошилова / RG

Програмата на фестивала тази година ще бъде разнообразна – очакват се над 500 артисти от различни страни. В амфитеатъра ще се проведат девет големи гала концерта, солов спектакъл на заслужената артистка на Беларус Ирина Дорофеева, театрални, филхармонични и куклени програми, както и концерти на открито в древния Витебск.

Магазин за Акумулатори

Концертната зала „Витебск“ е ремонтирана за откриването на форума. За първи път конкурсът за детска песен ще бъде съпроводен от естрадно-симфоничен оркестър на живо.

След откриването на фотоизложбата „Моменти от фестивала“ във ВДНХ се състоя концерт, на който участваха Александър Еловских, група DoReDos от Молдова, оркестър „Гранд мелодия на Яковлев“, победителят в националната селекция, представителят на Русия на международен песенен конкурс „Витебск-2023“ изнесе Елизавета Слишкина.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ