1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Прекаляването с тази подправка води до халюцинации, кома и дори смърт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С индийско орехче подправяме месо, колбаси или сосове. Може да се намери в много кухненски шкафове по света. Но внимавайте, тази подправка има странични ефекти, когато се консумира в големи количества – индийското орехче може да бъде опасен халюциноген.
Векове наред индийското орехче е високо ценено в цяла Европа и Близкия изток.

То е купувано не само заради вкуса му, но и заради полезните му лечебни свойства, които притежава, пише iflscience.com

Заради голямото търсене, подправката е скъпа, но цената ѝ е още по-висока поради трудния добив на индийското орехче. До 19 век дърветата, произвеждащи подправката, Myristica fragrans, растат само на едно място – островите Малука в Индонезия.
Днес подправката може да се намери в повечето местни супермаркети и малко от нас имат причина да се замислят за по-дългата ѝ история.

Нова тенденция в TikTok, #nutmegchallenge“, привлече вниманието на широката публика към подправката. 
Индийското орехче съдържа съединение, наречено миристицин, което също се среща и в други подправки и растения като магданоз и копър, но концентрацията му е най-изобилна в семената на индийското орехче.

Проверка по рама

В природата съединението служи като естествен инсектицид и акарицид (съставка токсична за акари и кърлежи), но в човешкото тяло може да действа по начин, подобен на мескалина. Това е така, защото се разгражда на съединения, които влияят на централната нервна система чрез засилване на невротрансмитера норепинефрин, хормон, който повишава сърдечната честота и кръвното налягане.
Ако се консумира в достатъчно големи количества, тази форма на интоксикация с индийско орехче може да предизвика халюцинации, гадене, объркване и замайване. Може да доведе и до много по-сериозни усложнения.

Интоксикация с миристицин

Хората са били наясно с токсичните ефекти на индийското орехче още през 16-ти век, но това не е нещо, за което обикновено се говори. Кръстоносците са консумирали семена от индийско орехче, докато са пътували на дълги разстояния. Подправката е служела като лекарство за болката в краката кръстоносците. 
Трябва да консумирате около 5 грама индийско орехче (около две чаени лъжички), преди психотропните ефекти да се проявят. 

Интоксикацията с миристицин идва с доста силен махмурлук, който ще ви накара да се почувствате доста гадно за около два дни, но също така може да причини гърчове и сърцебиене. За съжаление, съединението може да причини кома и дори смърт (особено ако се използва в комбинация с други лекарства).

Магазин за Акумулатори

Единствената разлика между консумацията му, пушенето или вдишването му е скоростта, с която се проявяват психотропните ефекти. 
Потенциалните рискове, свързани с интоксикацията с индийско орехче, далеч надхвърлят психоактивните ефекти, които може да предизвика, предупреждават експертите./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ