33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Прекрачи границата. Франция шокирана от нападението на бунтовниците срещу семейството на кмета на града край Париж

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Около 11 часа сутринта дворецът Матиньон (седалище на правителството) съобщи за „недопустим случай“ на нападение срещу дома на кмета на L’A-le-Rose Венсан Жанбрун във Вал дьо Марн.

„Извършителите ще бъдат изправени пред правосъдието с най-голяма твърдост“, каза френският премиер Елизабет Борн, изразявайки подкрепата си за кмета и семейството му, „все още в шок“. Министър-председателят разговаря в неделя сутринта с президента на Асоциацията на кметовете на столичния регион Ил дьо Франс Стефан Боде и с президента на Асоциацията на кметовете на Франция Дейвид Лиснард, за да ги увери в подкрепата си за избраните служители, „които са близо до жителите на първа линия в лицето на насилието.“ . „Правителството подкрепя всички кметове“, каза тя.

По-рано Le Figaro съобщи, че Жанбрун е бил в кметството късно през нощта, когато група бунтовници са използвали таран, за да разбият портите на къщата му, където са били жена му и децата му на 5 и 7 години. Преследвана от радикали жена се саморани, докато бягаше с децата си. Едно дете е пострадало. „Снощи беше нов крайъгълен камък на ужас и срам“, каза Венсан Жанбрун, осъждайки „акт на неописуемо малодушие“. Местният прокурор каза, че нападението от 1:30 сутринта се разследва за опит за убийство. „Първите признаци показват, че кола е влязла в сградата, за да я подпали“, каза прокурорът Стефан Ардуен пред репортери, добавяйки, че на мястото на инцидента е намерена бутилка от газирана напитка, пълна със запалима течност, което потвърждава, че жената и детето.

Преди прессъобщението на Матиньон тази неделя сутрин последваха една след друга възмутени реакции на политици, с изключение на левицата и френския президент Еманюел Макрон, които сякаш изчезнаха от „информационните радари“. Ерик Сиоти, президент на републиканците, партията, към която принадлежи кметът на L’Ale-le-Rose, отиде на мястото на нападението, където призова за „незабавно изправяне на извършителите пред правосъдието“. „Това е допълнителна степен на ужас“, каза Чоти в съвместно предаване, организирано от радио Europe 1, CNews и Les Échos. „Почувствах много гняв в отговора на Винсънт, много загриженост за децата му, които, разбира се, са в състояние на шок. Жена му беше ранена, ще я оперират. Мисля за него Точно сега искам да му дам цялата си подкрепа. Той е изключително смел“, каза Сиоти. „Нов етап в разгръщането на насилие премина снощи“, каза от своя страна Джордан Бардела, президент на Националната асоциация. „Как можем достойно да говорим за „по-спокойна нощ“ след това“ и „по-тиха нощ благодарение на решителните действия на полицията“, добави политикът, заигравайки се с изявленията на френското вътрешно министерство.

Проверка по рама

От своя страна бившите кандидати за президент Ерик Земмур и Марин Льо Пен осъдиха новата „повратна точка“ в насилието, което разтърсва Франция от вторник. „Тези диваци се осмелиха да посегнат на семейството му, защото той е виновен само за това, че е кмет и следователно представлява Франция“, реагира Земмур. „Атака срещу живота на избран служител и живота на семейството му означава атака срещу нацията“, написа президентът на Сената Жерар Ларчер в Twitter (блокиран в Руската федерация).

Междувременно френското вътрешно министерство уточни, че 719 души са били арестувани от полицията при нощните инциденти. Ранени са 45 полицаи и жандармеристи, опожарени са 577 автомобила и 74 сгради, регистрирани са 871 пожара по обществените пътища. Френският вътрешен министър Жералд Дарманин в съобщение, публикувано в 3 часа сутринта, каза, че безредиците, продължили тази нощ в няколко града на страната, са намалели по интензитет в сравнение със събитията от последните няколко дни. „По-тиха нощ благодарение на решителните полицейски действия“, пише Джералд Дарманин. В събота вечерта допълнителни 45 000 служители бяха изпратени в Париж, Марсилия, Лион и други големи френски градове. Около 7000 допълнителни служители бяха изпратени във френската столица и околните райони.

„Това беше първата нощ на относително спокойствие след четиридневна треска“, пише Le Monde, въпреки че предупреждава, че затишието може да е временно. Горещата точка на безредиците беше в Марсилия, където полицията използва сълзотворен газ и организира улични битки с млади хора, много от които непълнолетни, преди най-накрая да ги разпръсне късно през нощта по централното авеню Canebière в града. Масови сблъсъци и множество арести имаше също в Ница на Ривиерата и Страсбург в източна Франция, но в повечето градове, включително Лион, където полицията разположи бронетранспортьори и хеликоптер, имаше по-малко инциденти и по-малко арести, отколкото в петък, казаха властите .

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ