19.6 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Преследването на вечната младост – какъв е екстремният режим против стареене на Брайън Джонсън

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На 45-годишна възраст изпълнителният директор на технологичната компания “Брайън Джонсън” не е типичният образ на човек, който е в криза на средната възраст. Вместо върху спортните автомобили и скоковете с парашут, той се фокусира върху щателното управление на здравето си, като целта му е сякаш извадена от страниците на научнофантастичен роман: да обърне процеса на стареене.
Необикновеното му пътешествие, белязано от строга дисциплина, нетрадиционни методи и инвестиции, които биха накарали и най-богатите хора да мигнат, разкрива завладяващо изследване на границите на стареенето и дълголетието, пише в своя статия изданието fortune.com.

Режимът на Джонсън за борба със стареенето привлече вниманието на целия свят, когато беше разкрит за първи път.
В интервю за Fortune Джонсън разказва за желанието си да живее дълго, воден от абсолютната си любов към живота. Мисията му не е просто да удължи живота, а да подобри качеството му.

Според екипа му от лекари медицинските му интервенции са му осигурили здравето на сърцето на 37-годишен, кожата на 28-годишен и капацитета на белите дробове на 18-годишен. Но тези впечатляващи цифри са само началото на амбициозното му пътешествие за обръщане на стареенето.

Подходът на Джонсън към борбата със стареенето е далеч от традиционния. С помощта на екип от над 30 специалисти – от диетолози до специалисти по ядрено-магнитен резонанс, той щателно следи и манипулира биологията си. Този всеотдаен екип се ръководи от д-р Оливър Золман, млад лекар по регенеративна медицина, който споделя страстта на Джонсън да изследва науката за стареенето и дълголетието.
Ежедневното прилагане на режима на Джонсън би накарало и най-отдадения ентусиаст да се размърда. Той консумира внимателно изчислени 1977 калории дневно, предимно от зеленчуци, ядки, плодове и семена. Храната му включва закуска, смесена от броколи, карфиол, черна леща, гъби, чесън и джинджифил, последвана от „ядков пудинг“ и вечеря от зеленчуци, плодове, ядки и семена.

Проверка по рама

Дори удоволствията му са внимателно премерени – 15 грама 100% черен шоколад и 30 милилитра зехтин екстра върджин допълват храненията му. Джонсън спира и предишния си навик да консумира чаша червено вино на ден, за да постигне хранителните си цели.
Денят на главния изпълнителен директор започва в 4:30 сутринта – час, в който повечето хора все още спят. Сутрешният му режим включва поредица от 35 различни упражнения, подкрепени от различни добавки и лекарства. Това включва ликопен за здравето на артериите и кожата и метформин за предотвратяване на полипи на червата.

Режимът му не се изчерпва с диетата и упражненията; той се подлага и на ежедневно сканиране на телесните мазнини, рутинни ядрено-магнитни резонанси и инвазивни изследвания на кръв и изпражнения, за да се определи биологичната възраст на органите му. Всички тези усилия допринасят за това, което той нарича проект Blueprint, при който се измерва здравето на органите му, за да се определи скоростта на стареене.

и във Фейсбук/media/source/202307/1690537733_30_01.jpg“ title=“undefined“>
Брайън Джонсън

Стремежът на Джонсън към младост продължава и извън рамките на конвенционалните средства. Желанието му да експериментира с тялото си го е довело до необичайни постижения. Той е направил над 33 000 снимки на червата си, анализирал е дължината на миглите си и е изследвал дебелината на сънната си артерия. Използва електромагнитни импулси, за да стимулира тазовото си дъно, и има устройство, което отчита броя на нощните му ерекции. Всеки аспект от биологията му подлежи на анализ и оптимизация.

Магазин за Акумулатори

Този изключителен ангажимент към здравето и дълголетието привлича вниманието на експертите в областта. Някои от тях изразяват загриженост относно дисциплината и ресурсите, необходими за подобен режим, но други намират усилията на Джонсън за очарователни. 
Той не се притеснява от несигурността на науката, която подкрепя неговия избор, и от потенциалните рискове, свързани с него. Той няма нищо против да бъде опитното зайче. Проектът на Джонсън, сполучливо наречен „План“, не се ограничава само до експериментиране. Той е създал уебсайт, на който споделя подробности за своето пътуване. Едно от основните послания, които иска да предаде на читателите си, е борбата срещу ентропията – стареенето и влошаването на състоянието – чрез ангажимент за поддържане на вечна младост. Джонсън е ентусиазиран от перспективата за забавяне на темпото на стареене и дори за обръщане на този процес.

За да направи мисията си по-интерактивна и ангажираща, той стартира нова платформа, наречена „Олимпиада на подмладяването“. Този уебсайт позволява на всеки, който се интересува от забавяне на процеса на стареене, да качи своите епигенетични данни. След това данните се анализират, а резултатите се показват в класация. Тази инициатива насърчава другите да се присъединят към него в това пътуване, макар и по потенциално не толкова екстремен или скъпоструващ начин.

Пътуването на Джонсън към вечната младост е било предизвикателство. Неговият режим включва изтърпяване на десетки медицински процедури, някои от които екстремни и болезнени, ежемесечно. Екипът измерва резултатите с допълнителни кръвни тестове, ядрено-магнитен резонанс, ултразвук и колоноскопии. Въпреки дискомфорта и високите разходи Джонсън остава отдаден на мисията си.
Целите му са амбициозни, като се стреми да обърне процеса на стареене във всеки един от органите си. Това включва мозъка, сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците, сухожилията, зъбите, кожата, косата, пикочния мехур, пениса и ректума. Докато научната общност го наблюдава със смесица от очарование и скептицизъм, Джонсън е непоколебим. Той казва: „Дали фонтанът на младостта е тук и сега, скрит в десетки хиляди научни публикации и усилена работа?“

Макар и екстремна, мисията на Джонсън за борба със стареенето подчертава нарастващия интерес към стареенето и дълголетието. Дали неговият подход ще постави началото на нова ера на интервенции срещу стареенето, предстои да разберем. 

Но едно нещо е ясно: Брайън Джонсън не е средностатистическият 45-годишен изпълнителен директор и е твърдо стъпил на път, който може да предефинира разбирането ни за стареенето и дълголетието. Той казва: „Нищо от това не произтича от страх; всичко идва от абсолютна радост от живота и вяра, че има величествени неща, които ни очакват в следващата ни еволюция“.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ