7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че посещението му в Москва ще открие нов етап в отношенията с Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Разговорът между двамата лидери започна с участието на делегациите на двете страни, а след това продължи в рамките на работна закуска на тет-а-тет. От руска страна в преговорите участваха министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, външният министър на Русия Сергей Лавров, министърът на финансите Антон Силуанов, министърът на строителството Ирек Файзулин и помощникът на президента по международните въпроси Юрий Ушаков. Путин отбеляза, че отношенията между двете страни се развиват в различни области, а самите държавни глави са в постоянен контакт. „Благодарение на съвместните ни усилия и решаващия принос на руските въоръжени сили в Сирия бяха постигнати значителни резултати в борбата с международния тероризъм. Това дава възможност за стабилизиране на социално-икономическата и вътрешнополитическата ситуация“, каза руският президент . Отношенията между двете страни се развиват и в икономическата сфера. „През изминалата година беше регистриран седем процента ръст на търговията“, каза Путин.
На свой ред Асад потвърди, че срещите на различни нива между Руската федерация и Сирия не спират. „Различните промени, които се случват на международната арена, ни карат да се срещаме все по-често, за да разберем в каква рамка ще продължим“, каза той. Според него това посещение ще постави началото на нов етап в отношенията между двете страни. „Много съм доволен от резултатите от срещата на различните ни министерства през изминалите три дни, оценявам ги като най-добрите срещи, които са се състояли през последните години. И мисля, че резултатите, които двете страни постигнаха този път, ще помогнете в подкрепа на нашите финансови и икономически отношения, прилагайте повече на практика, а не на ниво лозунги“, каза Асад.

Постигнати са значителни резултати в борбата с международния тероризъм в Сирия
Сирийският президент също изрази подкрепа за Москва в специална операция в Украйна. „Сега искам да повторя сирийската позиция в подкрепа на тази специална операция срещу неонацисти и стари нацисти. Казвам „стари“ и „нови нацисти“, защото Западът, както прие старите нацисти в своята земя, (така) сега започна да ги подкрепя, в настоящето“, каза той. Асад добави, че ситуацията в света трябва да бъде стабилизирана. „Ние подкрепяме специалната операция не защото нашите страни са приятели. Нашата позиция се основава на факта, че светът наистина се нуждае от стабилизация сега, в противен случай ще се срине“, обясни той.

Отделно президентът на Сирия благодари на руските власти за оказаната помощ след последните земетресения в Арабската република. „Благодарение на тяхното участие беше възможно значително да се намали броят на жертвите и размерът на щетите“, каза той. Путин на свой ред изрази съжаление, че сирийският народ е изправен пред подобна катастрофа. „Това, разбира се, утежнява ситуацията. Но ние, като истински приятели, се опитваме да ви подкрепим“, каза той, имайки предвид своя колега. Руският лидер припомни, че след катастрофата в Сирия са работили части под ръководството на руското министерство на извънредните ситуации. Той добави, че представители на руските въоръжени сили, които се намират в Сирия, също участват в борбата с последствията от бедствието.
Както беше обявено по-рано в Кремъл, в закритата част на преговорите лидерите планираха да обсъдят продължаването на сирийското уреждане. Говорителят на президента Дмитрий Песков също не изключи темата за сирийско-турските отношения да бъде засегната.

Проверка по рама

Персонал
Владимир Путин смени ръководителя на Чукотка

Руският президент Владимир Путин назначи Владислав Кузнецов за временно изпълняващ длъжността глава на Чукотския автономен окръг. Вчера държавният глава проведе работна среща с него чрез видеоконферентна връзка. Това съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков. Бившият ръководител на Чукотка Роман Копин беше освободен от поста с президентски указ по собствено желание.

Трябва да се отбележи, че преди това Кузнецов е бил първи вицепремиер на LPR. Преди това той е работил като вицегубернатор на Курганската област.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ