17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

При гълтане на език – ето как се оказва първа помощ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

При гълтане на езика, мнозина вземат грешни мерки. Никога не слагайте нищо в устата си – нито парцал, нито лъжица. Не се опитвайте да стискате зъби със сила! Защо? Съществува риск от разкъсване на устните и счупване на зъбите. Освен това чуждо тяло може да попадне в дихателните пътища. Не се страхувайте да извадите езика си. Няма сериозни последствия. Нека да разберем какво трябва да се направи.

В съзнание човек също е изложен на риск от гълтане на език. Например, поради обструктивна сънна апнея. Под въздействието на гравитацията езикът остава надолу, като по този начин блокира дихателните пътища. Колко често може да се случи това? От два до сто пъти на вечер.
Какви други могат да бъдат причините за  гълтане на езика? Анестезия, кома, дълбок шок, двустранна фрактура на мандибулата.

Още: Ако си прехапваме често езика – на какво се дължи това
Какво е опасно и как да се предотврати

При гълтане на език блокира дихателните пътища. От своя страна това може да доведе до спиране на дишането и последващ сърдечен арест.

Ето как се оказва първа помощ:
Преди да се появят лекарите, обикновено е достатъчно само да завъртите главата на пострадалия на една страна – леко и без резки движения. Никога не се опитвайте да поставите предмети между зъбите.

Проверка по рама

Дори ако ухапването на езика или бузата вече е настъпило, или видите повръщане, кървене (от носа или устата) в жертвата, обърнете я напълно на една страна – поза на покой.
Още: При висока кръвна захар – как да окажем първа помощ?

Източник: Championat
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ