21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Пробиваха черепи, пиеха кръв и отрови: БОЛЕЗНИ МЕТОДИ за лечение от миналото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Трудно е да се повярва, че някои лечения, които днес са абсурдни, едно време са били считани за правилни. Но преди векове, когато едва сме започвали да изучаваме света около нас и основните принципи на това как функционира тялото ни – те са били начини за „лечение“.




За съвременния човек е просто невероятно, че хората са ги използвали. Днес те не само се считат за странни, но и за опасни.

Кои са най-странните методи за лечение в миналото и за какво са се използвали?




Пускане на кръв

Преди няколко хилядолетия лекарите смятали, че причината за всички болести е „лошата кръв“. За да подобри качеството ѝ и по този начин да излекува пациента, лекарят я „пускал“. Този метод на лечение е използван от някои от най-уважаваните лечители на древността като Хипократ и Гален.




Гален популяризирал класическата форма на това лечение, след като предполагал, че кръвта всъщност е статична, а не циркулира из тялото. От това предположение той заключил, че ако тя се стои твърде дълго на едно място, ще започне да „застоява“ и ще се развали.

Проверка по рама

Той също така вярвал, че кръвта е един от четирите „хумори“, които формират тялото, като другите са слуз, черна жлъчка и жълта жлъчка. За перфектно здраве четирите хумора трябва да бъдат балансирани, а за да са балансирани, трябва да се премахне излишната кръв от тялото.




Някога за тази цел са били използвани пиявици и така до 19 век – когато този метод се приел за абсурден. В повечето случаи този метод причинявал смъртта на пациентите, а един от най-известните случаи на тази практика с фатален изход е лечението на възпаление на гърлото на американския президент Джордж Вашингтон.

Горещо желязо

Ако през Средновековието някой е имал проблеми с хемороиди, рецептата е била следната: с помощта на тънка нагрята метална тръбичка се обгаряла кожата и по този начин се свивали подутите кръвоносни съдове.




Тъй като това включвало поставяне на пръчка в ануса без анестезия, било много болезнено, но се смятало за изключително ефективно. С течение на времето тази техника била изоставена и вместо това днес хемороидите се отстраняват хирургически в най-тежките случаи.

Трепанация

Магазин за Акумулатори

Изследванията на множество праисторически археологически обекти показват, че трепанацията е била извършвана преди около 7 000 до 10 000 години, поради което днес се счита за един от първите хирургични методи на лечение.




Същността ѝ се състои в пробиване на дупки в черепа на пациента с помощта на специален чук, като причините можеха да бъдат терапевтични или религиозни.

Също така древните лекари вярвали, че по този начин пациентът можел да бъде излекуван от епилепсия, мигрена и кръвни съсиреци. В някои случаи този метод се използвал и като лек срещу „зли духове“.

Използване на живак




В съвременния свят всички знаят за опасните свойства на живака, така че той се използва само в специални ситуации, когато се внимава да не се отровят тези, които боравят с него – неговите пари са вредни за здравето.

Древните гърци и персийци обаче не са знаели тази информация, затова са го използвали и за медицински цели.

От него се правели мехлеми и лекарства, които се давали на болния в големи количества. Смятало се, че удължава живота, а интересното е, че алхимиците са го ценили високо и са правели отвари от него – смятайки го за еликсир на живота.

Един от най-известните примери за тази практика в историята е китайският император Цин Ши Хуанг, който починал след като изпил напитка с живак./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ