3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Проф. д-р Георги Попов: Има много случаи на самолечение на Лаймска болест – завършват с фиаско

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Едно от заболяванията, които доста трудно се откриват, заради дългия инкубационен период, а в същото време и способността му да се “маскира” като други болести, е Лаймската болест. Напоследък обаче сякаш у нас се наблюдава бум на заразени с бактерията Борелия, която причинява заболяването. По темата разговаряме с проф. д-р Георги Попов.
Визитка

♦ Проф. д-р Георги Попов е началник на Клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ “Софиямед”. Завършва Медицински университет-София през 1990 г. От 1993 г. до 2015 г. е последователно асистент, старши асистент и главен асистент по Инфекциозни болести. От 2015 г. заема академичната длъжност доцент, а от 2021 г. – професор в Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА-София.
Mногократно награждаван e от БЛС, Министерството на здравеопазването, Министерството на отбраната, Военномедицинска академия, Полицейска асоциация и др. Експерт e към NATO in the field of Contagious Diseases, including Tropical Medicine.

– Проф. Попов, има огромни опашки от пациенти пред кабинета ви? На какво се дължи това – нов пик на Лаймска болест ли има, или на други заболявания?
– Да, за съжаление, има много хора пред кабинета ми. От една страна, това са болните с Лаймска болест, защото както е добре известно, през есента има втори пик на активност на кърлежите, свързан с повишен брой ухапвания и риск от предаване на трансмисивни болести.

Проверка по рама

От друга страна, има значителен ръст на заболелите от COVID-19. В началото сме на шестата вълна на заболяването. Искам да кажа, че този субвариант  на Омикрон е най-заразният от всички съществуващи досега, но пък от друга стана, симптомите са най-леките от всички наблюдавани от мен досега: хрема, болки в гърлото, лека кашлица, главоболие, повишена температура.
– Хората смятат, че преносители на Лаймска болест са главно кърлежите. Доколкото знам, има два вида кърлежи – меки и твърди (които се различават по външен вид, продължителност на живот и предпочитани гостоприемници). И двата ли вида са преносители на заболяването?

– Кърлежите от род Иксодес са основните резервоари и преносители на Борелия бургдорфери, спирохетата, отговорна за заразяване с Лаймска болест. В Европа основните вектори на заболяването са кърлежите Иксодес рицинус, докато на американския континент Иксодес скапуларис и Иксодес пасификус.

Хапят основно женските кърлежи, които усещат жертвите си по отделените топлина и аромат. Кърлежовото ухапване обикновено е безболезнено, поради отделянето на анестизиращи вещества, които също така потискат възпалителната реакция.
– Има ли области у нас, в които концентрацията на „заразени“ кърлежи е по-голяма и кои са те?

– Кърлежово-преносимите заболявания имат характерната сезонност, професионална зависимост и географско разпределение, характерни за повечето инфекциозни болести.

Магазин за Акумулатори

Според моите наблюдения, най-голяма концентрация на заразени кърлежи в България има в Стара планина, особено Предбалкана, Софийското поле, Кюстендилско, Пазарджишко, Ямболско и Бургаско.
и във Фейсбук/media/source/202310/1697619629_03_1671194700_screenshot_1.jpg“ title=“undefined“>

Проф. д-р Георги Попов

– В какво се изразява лечението на Лаймската болест, има ли значение какво време е минало след ухапването, за да се избере конкретен подход?
– Към момента съществуват терапевтични справочници и ръководства от множество световни и съсловни организации, като има и държави, които са създали собствени препоръки за лечение на Лаймската болест.

Поради противоречивата диагностика, трудното проследяване на терапевтичния ефект и липсата на единно становище за хронификация на инфекцията, все още няма консенсус по въпроса за лечение на Лаймската борелиоза. Нещо повече – съществуват противоречия в някои от препоръките на съответните организации.

Общоприето, е че пациентът с Лаймска болест трябва да се лекува с антибиотични средства. Според моето виждане, за да има ефикасно лечение, то трябва да се базира на три основни принципа – венозен антибиотик, във високи дози, за продължителен период от време.

Естествено, колкото по-рано започне лечението, толкова очакваният ефект ще бъде по-добър, въпреки че заболяването е лечимо във всички фази от болестния процес.

– Битува мнението, че антибиотик повече от 7 дни не е добре да се приема, може ли да се достигне до резистентност към антибиотиците за Лаймска болест?

– Естествено, при нормално протичащите бактериални инфекции, трябва да се стремим към кратки антибиотични курсове. Не така обаче стои въпросът с Лаймската болест.

За Борелия бургдорфери е характерен сложен ензоотичен цикъл, продължителна персистенция в организма, причиняване на циклично-рецидивиращо заболяване, със засягане на различни органи и системи и така нареченият ефект на изплъзване от имунната система.

Всичко това налага продължителни антибиотични курсове, в срок от един и повече месеци. Проблемът с резистентността към антибиотици е особено актуален. Освен това Борелия бургдорфери има способност да образува биофилм, а също така да се локализира вътреклетъчно, което допълнително затруднява ефективността на стандартната терапия.

– Освен антибиотично лечение има ли алтернативни медикаменти? Може ли да си помогнем, ако консумираме конкретна храна?

– Както казах, болният с Лаймска болест задължително трябва да се лекува с антибиотични средства

Аз съм привърженик и на естествени подходи за лечение на заболяването, като фитотерапия (канелената кора, пелин, памуклийка, карамфил, цитронела, гаултерия, риган), хранителна терапия (бедна на въглехидрати), хипербарна оксигенация. Те обаче, имат спомагателно значение и трябва да се прилагат само в периодите между антибиотичните курсове.

Има много случаи на самолечение, но почти винаги завършват с фиаско. Най-голяма грешка, която съм наблюдавал, пак под влияние на социалните мрежи, е желанието за включване на комбинации от най-различни класове антибиотици. Имам дори болни, които си самоназначават и с години непрекъснато са на антибиотична терапия. Това е крайно неправилно.

– Ухапването от кърлеж ли е единственият начин да се заразим с Лаймска болест?

– Векторната екология на Лаймската болест е доста разнообразна. Основно място заемат кърлежите, с техните различни форми от процеса на метаморфоза – ларва, нимфа и имаго.

Потвърдена е ролята и на някои други насекоми като папатациеви мушици, паяци, конски мухи, еленови мухи. Някои автори описват и по-екзотични начини на заразяване – при размачкване на заразен кърлеж с пръсти и попадане на борелията в конюнктивата; при ухапване от заразено животно; трансплацентарно предаване на плода и други.

– Освен за Лаймска болест наблюдава ли се пик на други заболявания в последните години? 

– Едната от основните характеристики на съвременните инфекциозни болести е появата на нови и възвръщащи се от миналото заразни болести.

Такива са вирусен хепатит тип Е, Западнонилски енцефалит, хеморагична треска „Зика“, Ебола, Инфекция с клостридиум дифициле, Маймунска вариола, птичи грип и естествено, новите коронавирусни инфекции, предизвикани от вирусите SARS-CoV, MERS и SARS-CoV-2.

– Как избрахте медицината за професия, това ли бе детската ви мечта?

– Не помня някога в съзнателния си живот да съм имал колебания какъв трябва да стана. Естествено, заслуга за това има и моят баща, който запали в мен искрата на любов към медицината.

Това впоследствие наблюдавах и при моя син, който вече е успешен лекар невролог в Цюрих – трето поколение лекар.

– Как борите стреса, има ли хоби, което практикувате в свободното си време?

– Стресът в моята професия действително е голям. Обикновено го преодолявам, като замествам една работа с друга.

Аз съм голям фен на спорта и в частност на футбола. Това ми даде възможност да работя в УЕФА и да осъществявам медицински контрол на всички нива от европейския футбол – от футзал до шампионска лига и последните 3 европейски първенства по футбол.

От друга страна, работя и с националните отбори по тенис, като тази работа изключително ме зарежда, поради контакта с млади и амбициозни спортисти. Иначе обичам планината и най-вече Родопите, като дългите преходи ми доставят огромно удоволствие.

Цанка ДОНКОВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ