5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

Проф. д-р Пламен Кинов: 35 българи си постяват ставна протеза всеки ден

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Над 13 000 българи всяка година се протезират – операция на тазобедрена или колянна става. Това значи, че 35 души всеки ден претърпяват тази операция. Над половин милиард души по света също се протезират годишно, а 1 от 10 пациенти в някакъв период от живота си получава фрактура на бедрото и се нуждае от протеза. По-често протезиране се налага при жени поради физиологичните особености на техния организъм.
Нашите пациенти живеят 15-30 г. с поставената протеза, т.е. доживот и това е целта ни – да не се налага повторна операция”, обясни проф. д-р Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на Университетска болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология на Медицински университет – София, и председател на новоучредената Ортопедична фондация за изследвания и обучение (ОРФИО), която беше представена днес.

Целта на ОРФИО е по-добри грижи за болните със заболявания на опорно-двигателния апарат и създаване на ставен регистър у нас. Ортопедичните операции – смяна на тазобедрена или колянна става са най-честите в света. Регистърът ще включва всички болни, които се оперират, ще се проследяват и след това ще се правят анализи на получените данни.

„Ние сме организация с идеална цел и участието е доброволно, а не е с наказателни последици. Това, с което сме се заели, не е никак лесно, тъй като вкарването на данни е трудоемко и ентусиазмът бързо се изчерпва. Освен това лекарите са насочени към лечението на болните, докато данните са много и ще трябва специалист, който да ги обработва.
Целта е да си подобрим практиката по отношение на протезирането на стави, виждайки какви причини за неуспехи се появяват, да речем, конкретно в нашата клиника в ИСУЛ. Когато регистърът обхване всички болни и имаме поглед над ситуацията, ще изнесем данните какво се случва в отделните болници по отношение на протезирането. Къде има по-добри резултати, къде се налага повторна операция или има повече усложнения след операция за протезиране и т.н. Но, разбира се, ще се вземе предвид и какви са пациентите, които са оперирани. Защото има високорискови пациенти, при които шансът за настъпване на усложнения е по-голям”, допълни водещият хирург.

Заболяванията на опорно-двигателния апарат са на трето място по честота – след УНГ болестите и сърдечносъдовите. Целта на ОРФИО е и ортопедията да бъде на световно ниво и да се предоставя цялостна грижа за пациента.
Маргарита Благоева

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ