България

Проф. Евгений Дайнов: Това бе завършващ опит на българското общество да се махне от 90-те години

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тези избори представляваха един завършващ опит на българското общество да се махне от 90-те години. Така обобщава резултата от вота политологът Евгений Дайнов пред БНР.

„Гласувах с хъс и удоволствие. Тези избори представляваха един завършващ опит на българското общество да се махне от 90-те години. В онзи вариант, построен от Бойко Борисов – насилие, грабеж, лошо поведение и простащини. И да влезе в ХХI век, който българското общество идентифицира с хора, които са приветливи загрижени и видимо чисти телесно. Миналият път българското общество нямаше голям избор и се втурна да гласува за Слави Трифонов, но удари на камък, защото Слави Трифонов е също от 90-те години. Сега с появата на “Продължаваме промяната“ вече имаше за кого да се гласува и хората го направиха“, обяснява той.

„Желанието на хората е очевидно от 2019 г. пролетта, когато активистите на ГЕРБ казваха, че само от тях зависи колко дълго ще управляват – 20, 30 или 40 години. Беше ясно, че на българският народ започна да му писва и търсиха прилични хора. Повечето българи са прилични хора. Те понякога залитат по някакви хайдуци и насилници като Бойко Борисов, но в основата си са прилични хора и започнаха да търсят прилични физиономии, които да ги представляват“, посочва политологът.

Според Дайнов съществува риск от ПП да бъдат подведени. „Двамата лидери на ПП бяха министри в тежък период и са се научили да са устойчиви спрямо натиска на системата и задкулисието. Те знаят как се устоява на номерата на старите играчи. Въпросът е да научат останалите си последователи на това“, предупреждава той.

„В последните 10 години, когато ръководството на ДПС беше скарано с Ердоган, партията разчиташе на гласовете от ромските махали в България. Турският вот беше паднал наполовина и те събираха махалите. След като Карадайъ оправи отношенията с Ердоган последва мобилизация в Турция, която не би била възможна в онази авторитарна обстановка. Сакаш те си върнаха турските гласове, особено от Турция, а с кандидатирането на Карадайъ за президент подсилиха резултата“, посочва политическият анализатор.

„Радвах се на всички заявки на лицата на ИТН, че ще са смирени, кооперативни и диалогични. Това говори добре за бързо съставяне на реформаторско правителство. Но сякаш вчера Слави Трифонов изпрати послание, че ще прави точно това, което правеше миналия път, което никак не е конструктивно, ако пак правят същото и наричат всичките си естествени съюзници “мръсници“ и “предатели“ – това не е добре“, смята Дайнов.

Проверка по рама

„Въпреки дългото си пребиваване в политиката, Корнелия Нинова демонстрира истинско и ненарочно пълно неразбиране от политика. Корнелия Нинова разбира от политика толкова, колкото Слави Трифонов, т.е. нула“, смята той.

„Очевидно беше, че ПП ще изсмуче някаква част от допълнителните гласове на ДБ, дошли през юли месец. Очевидно беше, че тази атака, която Лозан Панов като кандидат за премиер поде срещу ДБ, буквално дни преди изборите, ще предизвика някакъв отлив. Очаквах отливът да бъде в рамките на привлеченото през юли, но той е много по-голям. Лидерите на ДБ свършиха много работа в последните 10 години да показват, че е възможно да не се живее в 90-те и че е възможно в политиката да не са само мутри и конформисти, но сякаш се изхабиха и хората ги схващат като част от миналото, а не като перспектива за бъдещето, но това трябва да се изследва“, казва още Евгений Дайнов.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Магазин за Акумулатори

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button