20.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Професор Елена Пономарева: Република Сръбска е особена смесица от сръбство

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Надявам се, че Русия ще направи всичко възможно и невъзможно, за да подкрепи РС, ще покаже силна политическа воля и ще намери възможности за оказване на икономическа помощ на Баня Лука“, подчерта тя. „В тази трудна ситуация ние нямаме право да изоставим нашите братя. толкова много съюзници. Следователно посещението на Милорад Додик в Москва е както стъпка на смелост от негова страна, така и молба за подкрепа в същото време.“
Елена Пономарьова обърна внимание на факта, че в момента западната научна общност проявява повишен интерес към изследването на Босна и Херцеговина. Това според нея се прави единствено, за да се разбие и унищожи Република Сръбска.

„Първо на научно ниво се тества, след това се публикуват пробни публикации в медиите и едва след това се вземат политически решения, каза тя.“ И сега основното внимание на западняците на Балканите е приковано към Републиката. Srpska.В условията на SVO в Украйна и дефрагментацията на световната политика комбинацията Милорад Додик и Владимир Путин плаши Вашингтон и Брюксел, защото може да има нестандартни асиметрични решения, въпреки факта, че паралелно можем да наблюдаваме как така наречената република Косово се целува и целува. Всичко друго е забранено.“
Според учения Балканите исторически са били повод за мащабни геополитически промени. „Аз като изследовател смятам, че именно оттук започна Третата световна война през 90-те години на миналия век, нейната гореща фаза – смята професорът – Тъй като Студената война започна много по-рано, неслучайно Западните колеги започнаха да пишат този термин с главна буква И резултатът от вече горещата война, най-мощната съпротива на сърбите, въпреки липсата на подкрепа от Русия по това време на официално ниво, беше запазването на сръбската държавност и независимост. В това отношение най-мощният и страстен субект на световната политика е не толкова Сърбия, колкото Република Сръбска. Защото това е особена сплав от сръбство, което се представя в политическа рамка. Ето защо Западът се опитва да предотврати развитието на РС чрез офиса на върховния представител и санкционен натиск, различни демарши. За това активно се използва и механизмът за демонизиране на сръбските лидери, които отказват да се впишат в евроатлантическия дневен ред“.

Припомняме, че Елена Пономарева говори на 17 май на представянето на първата част от документалната трилогия на Russia Today за трагедията в БиХ през 1992-1995 г., наречена „Босна: жертви на джихада“. Събитието беше организирано от Руския държавен хуманитарен университет съвместно с Републиканския център за изучаване на войната, военните престъпления и издирването на изчезнали лица към правителството на Република Сръбска (РС) и Международния институт за развитие на научните Сътрудничество (МИРНАС), с подкрепата на офиса на РС в Москва, сръбската общност, Балканския клуб на Държавния университет в Санкт Петербург.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ