19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Прогнилата власт: Кмет от ГЕРБ осъден за незаконни заповеди

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Община Шумен е осъдена да плати над 1000 лв. заради две незаконни заповеди на кмета от ГЕРБ Любомир Христов. С тях градоначалникът налага глоби на кмета на село Мадара Неделчо Неделчев за две отсечени без разрешение дървета.

Два различни състава на Районния съд обаче отмениха наказателните постановления като незаконосъобразни и неправилни, а заради това община Шумен е осъдена да плати над 1000 лв. съдебни разноски.

Триковете на ГЕРБ: Пробита фирма със 7 нарушения лапна 1 млн. в Шумен

Случаят е от лятото на 2022 г., когато в община Шумен постъпил сигнал от жител на с. Мадара, че в селото незаконно са отсечени две дървета по заповед на местния кмет Неделчев. Общинската администрация, която на моменти е доста тромава, този път реагира бързо на сигнала, вероятно заради публично известната вражда между селския и общинския кмет. Само десет дни след жалбата в Мадара вече е изпратена група общинари на проверка за отсечените дървета, пише „За истината“.

Проверка по рама

Общинските служители констатират, че в селския парк, в който има и детска площадка, са отсечени две „дълготрайни декоративни дървета, както следва: 1. дърво от дървесен вид „Софора“ и 2. дърво от дървесен вид „Черен бор“. Дърветата са премахнати без разрешение на общинската администрация, каквото се изисква по Наредба 1.

Пиар, избягал от ГЕРБ, разпердушини кмета на Бойко в Шумен (Любомир Христов готви яко „щипване” от 20 млн. лева заем за асфалтиране)

Кметът на Мадара обяснил пред проверяващите, че двете дървета наистина са отсечени по негово разпореждане, защото били изсъхнали и представлявали опасност за играещите в парка деца. „Едното дърво беше в непосредствена близост до пешеходната алея, беше наклонено и представляваше опасност за преминаващите.

При силен вятър се виждаше, че корените му повдигат плочките до него и може да стане инцидент. Няколко пъти хора от селото ми сигнализираха за двете опасни дървета, затова разпоредих те да бъдат отсечени, за да предотвратим евентуален инцидент. В края на краищата това е една от задачите на кмета – да опазва населението от потенциални опасности“, коментира по този повод Неделчо Неделчев.

Същите обяснения той дал и пред проверяващите от община Шумен, но въпреки това те му съставили акт за административно нарушение, а кметът на Шумен Любомир Христов го глобил по 100 лв. за всяко отсечено дърво.

Неделчев оспори наложените санкции в съда, след което и двете глоби бяха отменени като незаконни. Според магистратите, при съставянето на актовете и издаването на глобите са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Освен чисто процедурните нарушения, съдът намира, че не са взети предвид възраженията на кмета на Мадара и причините за отсичането на дърветата.

Магазин за Акумулатори

Кметът на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов изплиска – бесен е, че осветлиха поредна корупционна сделка

„Дори да се приеме, че чрез действията си в качеството на кмет, жалбоподателят /Неделчев, б.р/ е извършил нарушение чрез даване на разпореждане за отсичане на дървото без получено преди това разрешение от общинската администрация, то следва да бъде преценено дали именно чрез това решение и действие на кмета на с. Мадара не е предотвратено настъпване на сериозен и опасен инцидент – падане на процесното дърво при силен порив на вятър и евентуално нараняване на човек или причиняване на материални щети“, пише в мотивите на съда.

Магистратите посочват и друг мотив – че за маловажни административни нарушения не се налагат глоби, а това също е основание за отмяна на наказателното постановление.

По двете дела кметът на община Шумен, като „административно – наказващ орган“, е осъден да плати общо над 1 000 лв. съдебни разноски – 554 лв. по едното и 537 лв. по второто дело. Решението подлежи на обжалване пред Административния съд.

Материалът Прогнилата власт: Кмет от ГЕРБ осъден за незаконни заповеди е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ