Криминални

Прокуратурата чака ОАЕ за разпита на Васил Божков

Прокуратурата все още няма отговор от властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по отправената молба за разпит през видеоконферетна връзка на бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков, който се намира в Дубай.

Това се разбира от отговор на държавното обвинение на запитване на „Дневник“.

В началото на април прокуратура поиска официално да проведе разпит на бизнесмена Васил Божков. Божков, който настоява да свидетелства от разстояние за даване на подкупи, за които, както твърди, е бил принуждаван от бившите управляващи.

Неговите твърдения са в основата на разследването, по което на 17-и март за 24 часа бяха задържани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова.

До този момент прокуратурата твърдеше, че няма как да разпита Васил Божков, който близо две години е в Дубай. В началото на април, малко след като бизнесменът даде пресконференция от дистанция и повтори обвиненията си срещу бившите управляващи, от прокуратурата изпратиха запитването.

Проверка по рама

От държавното обвинение уточняват, че по искането няма отговор от властите в Обединените арабски емирства и представят хронологията на запитването.

„На 18.04.2022 г. във Върховната касационна прокуратура, отдел „Международен“, е постъпило писмо от Министерство на правосъдието на Република България, с което уведомяват, че в Министерството на правосъдието е получена грама от Посолството на Република България в ОАЕ.

Видно от посочената грама на 06.04.2022 г. молбата за правна помощ на ВКП за разпит на Васил Божков е предадена по установения дипломатически ред на емиратските власти чрез внасянето на документите в Министерството на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ в Абу Даби с вербална нота. Не сме уведомени за последващо развитие по молбата за правна помощ“, уточняват още от държавното обвинение.

Дълго време прокуратурата твърдеше, че не може да разпита Божков от дистанция, защото въпреки че срещу него има 18 повдигнати обвинения, той не е получил лично постановленията за тях. Според вътрешния министър Бойко Рашков обаче бизнесменът може да бъде разпитан като свидетел.

Криминално

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort