33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Прокурор в сагата „Козлодуй” – живеел в апартамент на АЕЦ-а за 60 лв. на месец

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет е образувала общо производство за установяване на конфликт на интереси и за извършено дисциплинарно нарушение срещу обвинителя от районната прокуратура във Враца Димитър Николов. За това съобщава сайтът Lex.bg

Случаят е свързан с прекратена от него преписка по сигнал на медицинската сестра Наталия Станчева по повод извършвани задължителни антигенни тестове за COVID-19 от АЕЦ „Козлодуй“, където работи съпругата на обвинителя.

Решението на колегията е вследствие на внесени от Инспектората към Висшия съдебен съвет предложения за установяване на Конфликт на интереси и налагане на дисциплинарно наказание на Димитър Николов от Районната прокуратура във Враца. За членове на дисциплинарния състав са били избрани прокурорите Гергана Мутафова, Калина Чапкънова и Пламен Найденов.

Сигналът е бил внесен в инспектората към съвета от медицинската сестра още през пролетта на миналата година.

Пред Lex.bg Наталия Станчева е обяснила, че според нея прокурор Николов е в конфликт на интереси, защото се е произнесъл по преписка по неин сигнал, въпреки че съпругата му е юрисконсулт в АЕЦ „Козлодуй“ и семейството живее във ведомствен апартамент на централата срещу 60 лв. наем на месец.

Проверка по рама

Случаят с медицинската сестра Наталия Станчева доби публичност през миналата година, след като централата заведе срещу нея

Иск за 500 хил. лв. „за увреждане на репутацията на предприятието“

вследствие на подадените от нея над 70 заявления за достъп до обществена информация. Част от тях бяха във връзка с намиращия се на територията на централата незаконен здравен център. В свое разследване по темата от пролетта на м.г. „Дневник“ получи от Министерството на здравеопазването информация, че материали от проверка, извършена по сигнала за незаконната поликлиника в АЕЦ „Козлодуй“, работеща без акредитация, са били предадени на прокуратурата.

По тази причина заключенията от медицинските прегледи и лабораторните изследвания, извършвани на работниците и служителите в централата, са се оказали фиктивни. По тази причина след публикацията здравна инспекция във Враца затвори незаконната поликлиника.

Според специалисти, с които „Дневник“ разговаря още през пролетта на м.г., медицинското наблюдение на работещите в „АЕЦ Козлодуй“ приключва със заключение, с което се определя пригодността им да изпълняват конкретни професионални задължения в среда на йонизиращи лъчения. От резултатите след проверката на Р3И – Враца, обаче става ясно, че на площадката на „АЕЦ Козлодуй“ на практика работи

Незаконно здравно заведение

Магазин за Акумулатори

В края на м.г. ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ беше сменено и искът от половин милион лева срещу Станчева беше оттеглен. Но въз основа на получените данни медицинската сестра е подала множество сигнали до различни институции, като над 20 от тях са били изпратени до прокуратурата.

Един от тези сигнали е бил разпределен именно на прокурор Димитър Николов. Той се отнася до задължителното извършване на антигенни тестове за COVID-19 на работниците и служителите в АЕЦ „Козлодуй“, които са отсъствали от работа в продължение на поне седем дни. За да бъдат допуснати отново до работните си места, те е трябвало да представят негативен резултат от антигенен тест, направен до 48 часа преди да се явят на работа.

Въпросните тестове се извършвали в мазе на административната сграда на предприятието и в помещение в Спортно-оздравителен комплекс в „Козлодуй“ от хора, които не са имали право да вършат това. Пред „Лекс“ Наталия Станчева е уточнила, че заради непригодност на помещението, в което работниците са били тествани, там са се струпвали голям брой хора, а това е създавало риск от разпространение на COVID-19.

„В т.нар медицински център са били направени хиляди тестове в нарушение на актуалната към онзи момент заповед на здравния министър, според която бързите антигенни тестове се извършват само в лечебни заведения“, твърди Наталия Станчева.

По тази причина в края на март 2023 г. тя се обърнала към прокуратурата, като е поставила и въпроси за начина, по който са били избирани антигенните тестове, които са били използвани.

След случаен жребий сигналът е разпределен именно на прокурор Димитър Николов, чиято съпруга работи като юрисконсулт в атомната централа и семейството живее във ведомствен апартамент.

На 20 април м.г. Николов е отказал да образува досъдебно производство и е прекратил преписката.

Наталия Станчева твърди, че по случая не са били предприети никакви действия от наблюдаващия прокурор – не са били разпитани свидетели, не са били изискани никакви документи, не е извършена никаква проверка на посочените от нея факти.

„В папката има сигнал и постановление за прекратяване, а между тях няма нищо, твърди Станчева. Прокурорът следваше да се отведе, защото съпругата му работи в АЕЦ „Козлодуй“ и ползват ведомствено жилище на централата.“

С тези мотиви тя се обръща към Инспектората към Висшия съдебен съвет за извършване на проверка за конфликт на интереси, каквито правомощия органът има по Закона за съдебната власт.

След няколко месечна проверка инспекторатът е внесъл в Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет

Предложения за установяване на конфликт на интереси и за дисциплинарно производство срещу Димитър Николов. По тази проверка на 27 март това производство е било образувано и е бил избран състав, който да работи по него.

В същото време Наталия Станчева очаква да бъде разрешен и друг неин спор с дружеството АЕЦ „Козлодуй“. След като е била възстановена на работа след дисциплинарно уволнение, тя е била преместена на ново работно място, за което тя е завела ново дело. Този спор трябва да реши съдия Адриана Добрева от Районния съд в Козлодуй.

„Тя обаче се е натъкна на по-сериозен проблем от обичайните при спорове между служител и работодател, който е създаден от законодателя, и сезира за него Конституционния съд, пише в публикацията си Lex.bg.

Съдия Добрева установи, че парламентът е променил скоростно два закона, които целят да „санират“ съществуването на здравен център в централата и така е нарушил конституцията“.

По тази причина съдия Добрева е поискала Конституционният съд да обяви за противоконституционни две разпоредби, на практика приети на едно четене, които позволяват на ядрените централи – а в България има само една – АЕЦ „Козлодуй“, да наемат в собствено здравно звено медицински специалисти, които да решават кой служител да бъде допускан до работа и кой не.

Материалът Прокурор в сагата „Козлодуй” – живеел в апартамент на АЕЦ-а за 60 лв. на месец е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ