26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Прокурорите на Лаура Кьовеши подслушват 44 българи – кои са „късметлиите“?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Годишният доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2022 година не беше приет от депутатите. Народното събрание го отхвърли без дебат с 48 гласа „за“, 2 „против“ и 51 въздържали се.

Два случая на незаконно прилагане на специални разузнавателни средства е установило Националното бюро за контрол на СРС-тата, става ясно от доклада.

При първия случай по отношение на гражданин са прилагани СРС за повече от 260 дни, което надвишава максимално допустимия срок. Два различни органа са искали използване на разузнавателни средства спрямо лицето за разкриване на една и съща престъпна дейност, като е дадено разрешение, без да се съобразят разпоредбите на закона.

При втория случай за незаконно използване на СРС е установено, че в искането за прилагането им не се съдържат никакви факти и обстоятелства, даващи основание да се предполага, че човекът е съпричастен към извършено тежко умишлено престъпление.

Проверка по рама

От доклада на бюрото за контрол на СРС става ясно, че лицата, спрямо които са прилагани разузнавателни средства, намаляват от 2019 г. Тогава те са били 3310, а за миналата година броят им е 2325. Най-голям дял от исканията за използване на СРС са от МВР – 62%, следват прокуратурата с 23% и ДАНС с 11%.

Европейските делегирани прокурори пък са изготвили 44 искания.

На-често се прилагат специални разузнавателни средства за разкриване на организирана престъпна група. След това се нареджат разследванията за наркотични вещества, акцизни стоки, кражби и подкуп. Има и 155 случая по Глава първа от НК – престъпления срещу Републиката. За сравнение през 2021 г. те са били 262.

Материалът <strong>Прокурорите на Лаура Кьовеши подслушват 44 българи – кои са „късметлиите“?</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ