20.2 C
София
вторник, юли 16, 2024

Просто Киро си намери жертва – ето кой е виновен за резила на изборите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Чета, че пепетата обясняват краха си с това, че „не комуникирали добре сглобката“. Не могли пиарски да обяснят на хората какво са постигнали заедно с основния си враг, когото щяха да изчегъртват, зануляват и т.н. Пиарските им неумения са виновни (баш пиар на пропадналата „промяна“ е Найо Тицин – на челната снимка, нает лично от Просто Киро, б.ред.). Не самият факт, че я направиха – факт, който сам по себе си беше необясним от самото начало и беше пределно ясно, че ще им подкопае образа.

Ще дам следния пример – в края на предизборната кампания през 2005 г., след мандата на НДСВ -ДПС, обезпокоени от проучвания, които сочат, че НДСВ няма да повтори победата на царя от 2001 г., част от ръководството решава да пусне статия, че царят никога няма да се коалира с БСП. С голямо заглавие.

Една от наетите агенции ги посъветвала, че това обещание в последния ден ще качи процента. Отварям скоба – винаги съм работила лично с царя, НДСВ си имаше пиар агенции на ръководството. Та пуснали това заглавие със снимка на царя и изречението от първо лице.

Ние го виждаме на другия ден, вече във вестника. Нямало време да се съгласува, било решено в последния момент, трябвало бързо да влезе в печат, щяло да е решаващо – това обясняваха. Естествено царят реагира остро, защото първо са използвали името му, без да питат, второ – заради това послание, защото той не е човек на крайностите в управлението. Защото никога не се знае как ще се завърти светът и какви партньори ще ти потрябват. Така е и в живота. Този ход на колегите пиари не допринесе за победа. А след изборите се наложи НДСВ да влезе в коалиция с БСП.

Имаше два-три месеца преговори, връщане, даване на мандати… Накрая ДПС взеха мандата и направиха тройна коалиция. Изсипваха се десетки публикации месеци наред, че царят не си е удържал на думата. Да не кажа, че същите медии, които сега приятелски прощават обръщането на пепетата, тогава бяха ястреби към царя. Но… времена…

Проверка по рама

Но тогава НДСВ имаше коз да обясни хода си – трябваше да гарантира, че БСП няма да оплеска нещата с ЕС и че на 1 януари 2007 г. ще влезем и усилията от първия мандат на НДСВ няма да отидат напразно. Защото имаше опасност това да стане и членството да се отложи с години. Днес дори не можем да си представим лошия сценарий да влезем 2009, 2013 или още да преговаряме като други страни наоколо.

Но и това послание не сработи съвсем. Има решения в политиката, които и най-световните пиари няма как да оправдаят пред обществото. Да, има и колеги, които могат с ентусиазма си да подведат някой политик, социолози – също, политолози – също. Примери много по света и у нас.

Така че… не виждам пепетата как ще обясняват до края дори на съществуването си тази сглобка. Колкото и сега да са „европейска опозиция“ на управляващи, които също се обявяват за евроатлантици. Звучи абсурдно всичко това, нали?!

Политическата история трябва да се чете и знае. За да се вземе поука.

Както са казали мъдрите: „Умният се учи от грешките на другите, глупавият – от своите“.

*Коментарът е от фейсбук профила на Цветелина Узунова, която бе прессекретар на Симеон Сакскобургготски. Заглавието е на Novinite-Dnes.eu

Магазин за Акумулатори

Материалът Просто Киро си намери жертва – ето кой е виновен за резила на изборите е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ