30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Протести в Гърция заради влакова катастрофа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В памет на жертвите на трагедията активисти до гръцкото министерство на транспорта поставиха точно 57 черни пластмасови стола със забодени на тях червени карамфили.

Демонстрантите изразиха недоволството си от бедствието, причинено от небрежното отношение на местните власти към осигуряването на системата за сигурност на ж.п. „Това не е инцидент, това е престъпление“, пишеше на част от плакатите, които хората държаха над тях. Други транспаранти призовават правителството да подаде оставка. „Убийци“, гласеше надписът на друг плакат. Митингът беше организиран от служители на железопътния бранш, студенти, учители, членове на синдикати и обществени организации.

Припомняме, че през нощта срещу 1 март край град Лариса стана челен сблъсък между пътнически влак, пътуващ от Атина за Солун, и товарен влак, движещ се в обратна посока. Вследствие на инцидента дерайлираха няколко вагона с хора, започна пожар. Във влака имаше много млади студенти. Студентите се завърнаха от родните си места в университетите след дълги ваканции.

Според официалната версия човешкият фактор е довел до инцидента. Началникът на гарата е задържан. Заплашва го солиден затвор. Пресата обаче пише, че правителството в продължение на много години е знаело за проблемите, но не е направило нищо, за да премахне недостатъците. Впоследствие гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се извини на семействата на жертвите и обеща възможно най-скоро да проведе обективно разследване на инцидента.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ